1. A fekete halál: 14. század

A fekete halál elnevezésű pestisjárvány Ázsiából érkezett Európába, hatalmas pusztítást hagyva maga után. Egyes becslések szerint Európa lakosságának több mint felét elpusztította. A fertőzést okozó baktériumtörzs mára valószínűleg kihalt, ebben az időben bolhák terjesztették és rágcsálókon keresztül terjedt át az emberre.

2. Amerikai pestis: 16. század

Az amerikai pestist az európai felfedezők vitték Amerikába. Ezek a betegségek, ideértve a himlőt is, hozzájárultak az inka és azték civilizációk összeomlásához. Egyes becslések szerint a nyugati féltekén az őslakos népesség 90 százalékát megölték. A betegségek segítették a Cortes által vezetett spanyol haderőket is, hogy 1519-ben meghódítsák az azték fővárost. A járvány az őslakosok megtizedelésével ugyancsak segítette Nagy-Britannia, Franciaország, Portugália és Hollandia területhódításait.

3. Nagy pestis Londonban: 1665-1666

A fekete halál utolsó nagy hulláma során London lakosai tömegesen hagyták el a várost. A pestis 1665 áprilisában jelent meg és a forró nyári hónapokban gyorsan elterjedt. A vírussal fertőzött rágcsálók bolhái ugyancsak terjesztették a fertőzést. A járványnak mintegy 100 000 áldozata volt.

4. Philadelphiai sárgaláz: 1793

Amikor a sárgaláz elterjedt Philadelphiában, az Egyesült Államok egykori fővárosában, sokan úgy gondolták, hogy a rabszolgák immunisak a betegségre. Így őket bízták meg a betegek ápolásával, ám ez csak tovább segítette a kór terjedését. A betegséget a meleg és párás nyári időben elsősorban szúnyogok terjesztették. A tél beálltakor sikerült megfékezni a járványt, ám addig több mint 5000 ember halt meg.

5. Influenzajárvány: 1889-1890

A modern ipari korban az új közlekedési formák és lehetőségek megkönnyítették az influenzavírusok terjedését. Néhány hónap alatt a betegség az egész Földön elterjedt, és egymillió embert ölt meg. A legkorábbi eseteket Oroszországban jelentették, majd a vírus gyorsan elterjedt Európában és a világ többi részén is, annak ellenére, hogy a légi utazás még nem létezett ebben az időben.

6. Spanyolnátha 1918-1920

Becslések szerint a világon 500 millió ember esett a spanyolnátha áldozatául. A fertőzöttek egyötöde meghalt. A betegség elterjedését elősegítette a háború és az éhínség, amely rengeteg embert érintett világégés alatt. A spanyolnátha a neve ellenére valószínűleg nem Európából ered, egyesek szerint az Egyesült Államokban jelent meg először. Magyarországra 1918 nyarán ért el, és a jelenlegi helyzethez hasonló intézkedések születtek: bezártak a mozik, színházak, mulatók, főiskolák, korlátozták a kávéházak nyitvatartását.

7. AIDS: 1981-től napjainkig

Az AIDS első azonosítása óta a becslések szerint 35 millió ember életét követelte. A betegséget okozó HIV vírus valószínűleg egy csimpánzok között terjedő vírusból fejlődött ki. Az AIDS napjainkban mintegy 40 millió embert érint, akiknek több mint 60 százaléka Afrikában él. Az 1990-es években kifejlesztett gyógyszeres kezelés sokat segít a betegségben szenvedőknek. További bizakodásra ad okot, hogy 2020 elején két ember kigyógyult a betegségből.

8. H1N1 sertésinfluenza-járvány: 2009-2010

A 2009-es évi sertésinfluenza-járványt egy új H1N1 törzs okozta, amely Mexikóból terjedt el és egy év alatt 1,4 milliárd embert fertőzött meg. A 2009-es influenzajárvány elsősorban a gyermekeket és a fiatal felnőtteket érintette, a halálesetek 80 százaléka a 65 évnél fiatalabb korosztályból került ki. Ez meglehetősen szokatlan, figyelembe véve, hogy az influenzavírusok legtöbb törzse az idősebb emberek számára a legveszélyesebb, azonban a sertésinfluenza esetében úgy tűnt, ez a korosztály korábban már immunitást szerzett a vírusok ezen csoportja ellen.

9. Nyugat-afrikai Ebola-járvány: 2014–2016

Az Ebola 2014 és 2016 között sújtotta Nyugat-Afrikát 28 600 megbetegedésből 11 325 volt halálos kimenetelű. Az első esetet 2013 decemberében Guineából jelentették, majd a betegség gyorsan elterjedt Libériába és Sierra Leonéba. A betegség e három országban fordult elő nagyobb számban, mindössze néhány esetet regisztráltak Nigériában, Maliban, Szenegálban, az Egyesült Államokban és Európában. Az Ebola sajnos egyelőre nem gyógyítható. A betegség feltehetően a denevérektől származik.

10. Zika vírus járvány: 2015-től napjainkig

A közelmúltban Dél-Amerikában és Közép-Amerikában tapasztalt Zika-járvány nem a felnőtteket és a gyermekeket veszélyezteti, hanem az anyaméhben lévő magzatokat, akiknél születési rendellenességeket – jellemzően kóros kisfejűséget (mikrokelália) – okozhat. A Zikát terjesztő szúnyogok leginkább az amerikai kontinens északi és déli féltekén fordulnak elő.

Ezeknek a járványoknak a többségének eltűnéséhez a 19. században meginduló urbanizációs fejlődés, a higiéniai javulása, a csatornázás, az angolvécék megjelenése is hozzájárult. Emellett vannak olyan vírusok, amivel megtanultunk együtt élni, például az évente jelentkező influenzával vagy himlővel.

Szöveg: Horváth Lilla