Az alábbiakban néhány rendkívül kreatív és vidám szórakozást nyújtó ötletet mutatunk be:

Készítsünk házi gyurmát

Talán nem a legkevesebb piszokkal járó elfoglaltság, de biztosak lehetünk benne, hogy a gyermekeink imádni fogják, emellett kreativitásuk fejlesztéséhez is kiváló módszer!

Íme a recept: 20 dkg liszt, 10 dkg só, 1 kk citromsav, 1 ek olaj, 3 dl víz, ételfesték. Ajánlatos a forró vízben előre feloldani az ételfestéket, és utána belekeverni a többi hozzávalót, így szép homogén színt kapunk.

Fessünk kavicsra

Lassan itt a húsvét, nagyon kedves ajándék lehet egy szépen megfestett kavics!

Sima vízfestékkel mintákat, pöttyöket vagy az ügyesebbek akár állatokat, képet is festhetnek rá, de például körömlakkal is alkothatunk (ha bőségesen kenünk/öntünk rá és a kavicsok picik, olyanok lesznek száradás után, mintha kis gyöngyök lennének, fantasztikusak).

Készítsünk buborék kukacot

Bármilyen mosogatószert összekeverünk vízzel, kb 1 rész mosogatószer és 4 rész víz, majd egy flakonnak levágjuk a hátulját és egy gumival harisnyát rögzítünk rá.

Ezt a végét belemártjuk a folyadékba, majd az üveg száján belefújunk. Az eredmény nem marad el!

Süssünk sütit

Bármit süthetünk együtt, igazából a gyerekek imádnak a konyhában sertepertélni, no meg a végeredményt elfogyasztani. Ha nem akarunk nagy felhajtást, megteszi egy fagyasztott leveles tészta is, amit megkennek a gyerekek olvasztott vajjal elkevert kakaóval, felcsavarjuk, szeletelve a tepsire tesszük, és már kész is a mini kakaós csiga, de egy kókuszgolyót is percek alatt össze lehet dobni még a legkisebbekkel is.

Hajtogassunk papírból

Az interneten rengeteg videó és technika van, amivel könnyedén hajtogathatunk papírból különböző figurákat, állatokat.

Ezek a lakás díszei lehetnek később! Itt egy link, amire kattintva nagyszerű ötleteket meríthetünk.

https://www.youtube.com/watch?v=8ntKUwfrz4U

Csináljunk saját társasjátékot

Karton lap, akár cipős doboz hátoldala és erre csomagoló papír, ami egyszínű. Rajzoljunk rá mezőket, a jeleket, a színeket és a szabályokat pedig együtt kitaláljuk: (Pl. csillagnál kimarad egy körből, szívnél újra dobhat, négyzetnél mondjuk 4x magasra kell ugrania, és így mozgást is vihetünk a játékba.)

Készítsünk lufiállatokat

Bármelyik papírboltban kapható filléres hosszúkás lufiból hajtogathatunk figurákat a gyerekeknek. 

Erre is találhatunk rengeteg videót az interneten, de saját és gyermekünk kreativitására is bízhatjuk. Segítségként ide is mellékelek egy videót:

https://www.youtube.com/watch?v=mlaWEjR0IYQ

Meseolvasó maraton

Minden gyermeknek van kedvenc mesekönyve. Sőt, ha kellően vigyáztunk rá, talán még a saját gyerekkori kedvencünk is meg lehet valahol a polcon. Bekuckózunk az ágyba, és addig olvasunk, ameddig csak gyermekünk szeretné.

Készítsünk fagyit

A legegyszerűbb recept: joghurtot összekeverünk bármilyen idénygyümölccsel, vagy leginkább lekvárral és a kész krémet kis fagyitartó edénykékbe öntjük.

Olcsón hozzájuthatunk ilyenekhez a nagyobb élelmiszerüzletekben.

A legfontosabb az, hogy mindenképpen próbáljuk meg ebből a nehéz helyzetből a legjobbat kihozni. Talán a sok rohangálás mellett jó is, hogy most egy kicsit több időt tölthetünk együtt. Biztosak lehetünk benne, hogy gyermekeinknek nagyon nagy örömet fogunk okozni a közös programokkal, és talán később visszagondolva ez a tartalmasan együtt töltött idő meghatározó lesz számukra, és mi is örömmel fogunk rá visszagondolni.

Szöveg: Horváth Lilla