Az újév jó alkalom a mögöttünk hagyott időszak értékelésére. Ön milyennek látja Józsefváros 2021. évét?

Semmilyen jelentős fejlesztés nem történt, hiába volt meg a lehetősége a baloldali városvezetésnek a rekordmagas költségvetéssel és a milliárdos állami forrásokkal. Kocsis Máténak köszönhetően a kerület még vissza is kapta (!) a baloldal által elkótyavetyélt támogatást a káptalanfüredi táborra, de itt sem történt érdemi lépés. Pikó András a konkrét munkavégzés helyett hazugságkampánnyal magyarázza, miért nem fejleszti a kerületet.

Ez nem túl szívderítő, de mit hozhat 2022 a kerületnek és Magyarországnak?

Józsefváros 2019 óta egyhelyben toporog, a Pikó-csapat meg gőzerővel pörgeti a semmittevését takaró propagandagépezetet. De idénre sem készítettek elő semmi komoly fejlesztést. Emléktáblákat avatnak, vagy a kommunista Koltói Annáról elnevezik a polgári városvezetés által felújított FiDo teret – ez látványpékség, nem fejlődés. A tavaszi országgyűlési választáson, ahol a korábbi sikeres polgármester, Sára Botond indul a Fidesz-KDNP színeiben, a helyi baloldalnak is üzenhetünk egy „jó reggelt, ébresztőt!” Országos szempontból a kérdés még egyszerűbb: a további sikeres fejlődés vagy a kudarcos múlt közül választunk.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Ne legyen ilyen szőrös szívű…! Pikó Andrásék „kormányzati kivéreztetésről” beszélnek…

Ezzel a lózunggal a saját sikertelenségüket mosdatják. A rekordmagas költségvetés, a kormányzati források és az elköltetlen milliárdok is az ellenkezőjét igazolják. De nem fejlesztenek, hanem a kormányra mutogatnak. Becsapták a választókat, mert láthatóan nem értenek ahhoz a feladathoz, amire vállalkoztak. Csak remélni tudom, hogy a felhalmozott, állami milliárdokat nem a baloldali választási kampány háttértartalékának szánják.

Eközben egymást érik a városházán a baloldal mutyigyanús ügyei. A legutóbbi a LABRISZ-ügy…

Korrupciógyanús körülmények között, radikálisan alacsonyra értékelt ingatlant próbáltak további kedvezményekkel bérbe adni az LMBTQ-ideológiát hirdető egyesületnek. Ráadásul mindezt egy óvoda közelében, szembe menve a gyerekek szexuális nevelésére vonatkozó kizárólagos szülői joggal, törvénnyel! Ezt sikerült megakadályoznunk.

És mi a helyzet a vitorlásmutyival?

A városvezetés a gyerekek rovására egy vitorlásklubnak adta a káptalanfüredi strand jelentős részét. Erre hívta fel a figyelmet a Fidesz-KDNP. Jeleztük, hogy ez szabálytalan, de utóbb azt állította a baloldal, hogy a probléma észlelésekor létezett erre vonatkozó szabályos szerződés. Ez minimum kétséges. Hiszen a saját jegyzőjük fogalmazott így: „A levelezésből egyértelműen megállapítható, hogy a szerződést a teljesítés alatt, a birtokba adást követően foglaltak írásba. A szerződést eredeti dátummal írták alá, a birtokbaadási jegyzőkönyvet utólag állították ki és tanúzták le”. A szabálytalanságot belső vizsgálat is igazolta, amelyet talán éppen ezért nem hoztak nyilvánosságra Pikó Andrásék. Viszont további öt évre odaadták a strand egy részét a szolgáltatásaiért borsos árat kérő vitorlásklubnak. És azt se feledjük: ebbe bukott bele a Gyurcsány-káder Gőz Gabriella is.

A veszélyhelyzet alatt Pikó András számtalan egyszemélyi döntést hozott. Melyek a leghangsúlyosabbak?

Milliárdos nagyságrendű ingatlanvagyont árusított ki – naná, hogy a kampányban ennek is a szöges ellentettjét hangoztatták. Emlékezzünk: 1500 üres önkormányzati lakással tévesztette meg a választókat, amelyekről azóta szintén kiderültek, hogy csak Pikó és kampánystábja fejében léteztek. De a JKN-ben (önkormányzati cég) olyan döntések születtek, amelyek már a korrupció és a bűncselekmények gyanúját is felvetik. Nem véletlen, hogy a JKN gazdálkodásáról szóló jelentést sem hozzák nyilvánosságra. Ennyit az általuk hangoztatott transzparenciáról. A kerület működése még a korábbi – 2009 előtti – baloldali városvezetés idején sem volt ilyen átláthatatlan és ennyire terhelt korrupciógyanúval.