Hogyan, miért jött létre ez az intézmény?

Mai világunkban egyre több súlyosan, halmozottan sérült gyermek születik, az állami ellátás lemaradásban van ezen a téren. Folyamatos ugyan a fejlődés, s a hiányosságok ellensúlyozására például már bevezették az utazó gyógypedagógusok rendszerét is, de ez nem elég. Amikor én egyedül maradtam Táltossal, bekerült egy intézménybe és három nap után azt mondták, hogy a kisfiam annyira speciális ellátást igényel, hogy nem tudják vállalni… Így arra gondoltam, létre kellene hozni egy ilyet magunknak, és persze sorstársainknak.

Miért a Baross utcában?

Nem sokkal az elutasító döntés után a Teleki téren jártam, ahol megpillantottam Kocsis Mátét. Odamentem hozzá, elmondtam a terveimet, ehhez „csupán” egy használaton kívüli ingatlant kértem. Támogatott, ahogyan azóta is rendszeresen segíti működésünket, amiért mindig hálás leszek. Közel négy év munkája, sok küzdelem és még több helyi, civil ember kétkezi munkájának és támogatásának is köszönhető, hogy 2019 novemberében megnyithatott a Fellegvár.

Hány gyermek jár ide?

Amikor megnyitottunk, 5 gyermeket tudtunk fogadni, a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően számuk mára megduplázódott. Teljes gyógypedagógiai és mozgásfejlesztést biztosítunk a gyerekeknek egész napos program keretében.

Hogyan vészelték át a koronavírus keményebb időszakait?

Háromszor is be kellett zárnunk, de a nehézségek ellenére az itt működő szakértő csapatot nem szerettem volna elküldeni. Többször kaptunk segítséget többek közt Kocsis Mátétól, Sára Botondtól, illetve az Alapítvány a Polgári Józsefvárosért szervezetétől, amely a kezdetektől fogva három józsefvárosi gyermek ellátásának anyagi hátterét biztosítja. Egy cég is rendszeresen segíti munkánkat, alapvetően a támogatóknak köszönhetjük, hogy létezünk.

A jelenlegi önkormányzat is támogatja az intézményt?

Sokáig tartott. Nagyjából egy év volt, mire sikerült elintézni, hogy bérletidíj támogatást kapjunk, ugyanis az ingatlan önkormányzati tulajdon, és bérleti díjat fizetünk. Terveink között szerepel hosszabbtávon, hogy megvegyük az ingatlant az intézmény számára, de ehhez sok pénzt kell gyűjtenünk. Sajnos más, egyéb önkormányzati támogatást nem tudtunk elintézni, noha most már öt józsefvárosi gyerekünk van.

Hogyan készülnek a nyárra?

Sok szabadtéri programot szervezünk, elmegyünk az Orczy kertbe, az Állatkertbe vagy a környékbeli játszóterekre. Sajnálatos, hogy a Horváth Mihály téren egyre több a hajléktalan, egy részük miatt a játszótér környéki padokat sem tudjuk használni. Többen közülük gyakran ordítanak, verekednek. Többször jeleztem ezt a szerveknek, de eddig nem sikerült kezelniük a problémát, sőt most nyárra már egyre áldatlanabb állapotok vannak ott.

A közelmúltban a Fellegvár új „státuszba” került, mit jelent ez a működésükben?

Mintegy három hónappal ezelőtt alapítványi fenntartású, fogyatékosokat ellátó, szociális intézmény lettünk. Kemény feltételeknek kellett megfelelni, komoly beruházásokat is végre kellett hajtanunk, a meglévők mellé plusz embereket felvennünk. Ennek az státusznak köszönhetően ugyanakkor nagyobb lett a mozgásterünk, például pályázatok terén. Sőt, állami támogatási kérelmet is elindíthattunk a gyerekek után: ha az állami kvótát megkapnánk, nemcsak pár évre, hanem hosszabb távra tudnánk tervezni.