A nyugati ember úgy tartja, hogy a magyar konyha jellemzője a fűszer, ám a legtöbb fűszert használó indiaiak még a hazai ételeknél is a sokkal fűszeresebb ízeket kedvelik. A Hírnyolc olvasóinak Kumar elárulja: lehet egyszerűen, otthon is indiai ételt készíteni, ráadásul olcsón. Kiváló alapanyag a lencse, mindenki hozzájut bármelyik üzletbe. Szerinte nem is kell hozzá más, csak egy kis só, paprika, paradicsom, kurkuma, sáfrány, chili és hagyma. A végeredmény valóságos „ízorgia és függőséget okoz”.Mint megtudtuk Kumartól, a budapesti indiaiak is itt esznek, de rengeteg a magyar vendégük is. Utóbbiak inkább a közepesen fűszeres és húsos ételek hódolói, ezek között népszerű például a vajas csirke, ami egy sűrű vajas-paradicsomos egytálétel.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Egy kis India Józsefváros szívében

Kumar immár 26 éve él Magyarországon, a Krúdy utcában lévő a harmadik étterme a sorban. A józsefvárosi vendéglátóhely nyitása nem volt kockázatmentes: ugyanis a Covid-járvány kellős közepén ­– 2021-ben – tárta ki kapuit. Mint mondta: úgy számolt, hogy a nehéz idők után, könnyebbeknek kell jönnie és be is jött a számítása. Az éttermet a magyarok, a környező egyetemek diákjai de a turisták is egyaránt kedvelik. Nem is csoda, hiszen az autentikus ízeket indiai séf biztosítja, a szintén indiai felszolgálók pedig segítenek eligazodni az étel választásban.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Indiai mondás: A férfit a fűszerekkel lehet megfogni a gyomrán keresztül

Az indiaiak nagyon kedvelik a hasukat, éppen ezért törekednek a lehető legváltozatosabb ízvilágok kikísérletezésére. Talán ez az oka annak, hogy a világon az egyik legváltozatosabb a gasztronómiai kultúrájuk. Ahogyan a magyar mondás is tartja „a férfiakat a hasukon keresztül lehet megfogni”, ugyanezt vallják Indiában is, annyi eltéréssel, hogy a fűszerekkel lehet megfogni egy férfit, a gyomrán át. –Az indiai ételek alapja a római kömény, mi nem dinszteljük a hagymát, mint a magyar konyhában szokás. A húsokat pedig előző nap, de minimum 3-4 órával a sütés előtt bepácoljuk, hogy az ízek átjárják a húst, az összetevők összeérjenek–ismertette Kumar.

Csikre korma – tejszínes étel, kesudiószósszal. Ebben római kömény, kurkuma, és kesúdió paszta kerül, édeskésebb ízű étel, garam masalával. Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Az indiaiak kevesebb húst esznek, mint mi magyarok

–Az indiai konyha ezen kívül kevésbé alapszik a húsokon, mint a magyar. –Mi nem eszünk marhát, hiszen nálunk a tehén szent állat. Az ételek főként csirkéből, bárányból, halból és rákból készülnek. Azonkívül nagyon sok húsmentes fogás is. A Krúdy utcai kínálatot a legkedveltebb indiai ételek nyomán állítottam össze, a vegán ételek közül a magyarok által legkedveltebbek között van a Paneer, ami tandoori kemencében grillezett házi sajt. Érdekessége a mentaszósz, ami pácként van jelen a sajton és szinte rá karamelizálódik a tejtermékre, kellemes frissítő ízt adva neki. Látványban is szép, hariyali, azaz zöld. Előételként fogyasztjuk–avatott be Kumar.

Chilis, fokhagymás naan. élesztőmentes kenyérke graham lisztből. Gyomorkímélő kenyérkék.
Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A Hírnyolc olvasóinak a Dal Tadka, azaz a sárgalencse főzelék elkészítését mutatjuk be Kumarék segítségével.

Dinsztelés nélkül, az apróra vágott lilahagymát forró olívaolajra –vagy vajra tesszük–, jöhet rá a darabolt paradicsom, egy egész szárított csípős pirospaprika, a friss koriander és a fűszerek (sáfrány, zöld chili, kurkuma, római kömény). Pirítsuk össze kicsit, hogy megnyíljanak az ízek. Ezután jöhet a korábban beáztatott sárgalencse és a víz. Amikor kész van, nyakon önthetjük egy különleges csípős olajjal, amit külön edényben készítünk. Olajba apróra vágott zöld chilit megpergelünk és tálaláskor forrón a lencse tetejére öntjük. Mindenki eldöntheti, hogy többet vagy kevesebbet tesz a lencsére, ízlés szerint.