Bár egyre többen elismerik, hogy nagyon fontos küldetést teljesít Sipos Mihály azzal, hogy a kerületi fiataloknak a csellengés helyett egy tisztességes jövőképet biztosít a sport által, ma is küzdenie kell a program fennmaradásáért. A Kesztyűgyár Közösségi Házban tarott Szelídek Tanodája elnevezésű foglalkozását az utóbbi években megpróbálták ellehetetleníteni, mondván nem való az oda. Jelenlegi szerződésük is csak novemberig érvényes. – A pallos ott lóg a fejünk felett – magyarázza Sipos Mihály, aki úgy véli, azért bánnak mostohán a programjával, mert ki merte mondani, hogy az előző városvezetés támogatta őket.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A baloldali városvezetés nem értékeli a gyerekek munkáját

– A jelenlegi városvezetésből egyetlen ember sem jött le megnézni az edzéseinket, se egy kézfogás, se egy elismerés. Talán azért, mert nyilvánosan kimondtam, hogy Sára Botond korábbi polgármester segített a programunkon – mondja.

Aztán változott a helyzet: az elzavarásuk helyett a Kesztyűgyár taktikát váltott és rájuk szervezett egy másik boxklubot.

Sipos Mihály: Józsefváros vezetésének nem kellenek a bajnokaink

– Ez kicsit engem is igazol, hiszen látszik, hogy van létjogosultsága annak, amit csinálunk. Persze nem egyforma sansszal indulunk, mert amíg ők minden támogatást, felszerelést megkapnak, addig a Szelídek Tanodája mindenért meg kell küzdjön. De legalább felismerték azt, amit mi már évek óta szajkózunk, hogy fontos a gyerekekkel való foglalkozás, mert különben sokan elkallódnak – fogalmaz Sipos Mihály.

Sipos Mihály maga mögött hagyta bűnös életmódját

Az egész azzal kezdődött – meséli – hogy 2005-ben rálőttek. – Az azt megelőző időszakban én egy rossz, egoista, magamért élő ember voltam: drogoztam, verekedtem – teszi hozzá. S mint mondja: azt az életet akkor maga mögött hagyta.

Az Istentől kapott új életében megtanulta értékelni az embereket. Mivel volt rálátása a bűnre, megszületett benne a gondolat: sporttal a drog ellen. Elképzeléseit papírra vetette és pályázatot nyújtott be, aminek eredményeként elkezdhette a munkát a Lakatos Menyhért Általános Iskolában. A srácok között szájhagyomány útján terjedt a sportfoglalkozás, ahol mindenki megkapta az esélyt.

Sipos Mihály és lánya Sipos Hajnal, Európa-bajnoki bronzérmes ökölvívó
Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

– Ebben a felgyorsult világban sok fiatal céltalanul, jövőkép nélkül kóvályog – mondja Sipos Mihály. A Szelídek Tanodájában a pozitív példák mutatnak utat a gyerekeknek: ott nevelkedett tehetséges fiatalok tucatjai, akik sikereket értek el a sportban, szakmát tanultak, dolgoznak, rendezett családi életet élnek.

A róluk szóló dokumentumfilm nemzetközi díjakat zsebelt be

A programjuk nemzetközi hírnevet is szerzett. Róluk szól a Gettó Baloba című dokumentumfilm, amelynek ötlete 2015-ben merült fel.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

– Akkor a Dankó utcai sportudvarban voltunk: készült egy forgatókönyv, a főszereplő pedig a nehéz háttérrel rendelkező Szabó Zoli volt – meséli az edző. Számos díjat bezsebelt az alkotás, a gyerekeket pedig megerősítette hitükben, hogy ha tesznek érte, akkor sikeresek lehetnek – tette hozzá Sipos Mihály, aki szerint jó lenne, ha a város vezetői is belátnák: a gyerekeknek fontos, hogy elismerjék a munkájukat.