December 8-án tartotta az önkormányzat az idei utolsó lakossági fórumát, amely ezúttal a Tisztviselőtelepre fókuszált. A lakosok kérdéseire, problémáira Ferencz Orsolya, a környék önkormányzati képviselője, Pikó András polgármester és Rádai Dániel alpolgármester reflektáltak.

Ígéretcunami a forgalomtechnika megoldására

Az egyik leggyakrabban előkerülő téma a Tisztviselőtelep forgalomtechnikai problémái, amelyre a baloldali városvezetésnek az volt a válasza, hogy átfogó kérdésként tekintenek rá, és majd lesz lakossági egyeztetés, mielőtt nekifognak az ügy megoldásának. Érdekesség, hogy két évvel ezelőtt egy ugyanilyen lakossági fórumon ugyanezt ígérte Pikó András… Ez annak fényében is furcsa, hogy a kerület előző, polgári vezetése kész módosítási terveket adott át Pikó Andráséknak, ám azóta sem történt semmi előrelépés.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

 

Aggasztó építkezések a negyedben

A helyieket ezen felül a telepen zajló, illetve ide tervezett építkezések is aggasztják. A fő probléma szerintük az, hogy a kertvárosias negyed könnyen elveszítheti a zöld jellegét, amennyiben a beruházók mohósága miatt egyre nagyobb épületek jelennek itt meg. Ferencz Orsolya képviselő is aggodalmát fejezte ki ez ügyben, különösen a Bláthy park tőszomszédságába tervezett épület miatt, amelynek – szerinte – a megnyugtató megoldása az lenne, ha az önkormányzat megvenné a telket és azzal bővítenék a közparkot.

Elapasztott felújítási pályázat

Szóba került továbbá a társasházi pályázatok szükségessége, amelyet az elmúlt időszakban szinte nullára apasztott a kerület baloldali vezetése. A helyiek azt kérték, hogy amennyiben újra lesz ilyen lehetőség, azt terjesszék ki a családi házakra is, mert nagy szükség lenne a Tisztviselőtelepen is az épületek felújítására.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

 

Volt, nincs Kincskereső óvoda

Szóba került a Pikó Andrásék által bezáratott Kincskereső óvoda hiánya is. Az oda járó gyerekeket a távol eső Hétszínvirág óvodába küldték. Mint egy szülő elmondta: az a nevelési intézmény nem azért volt kislétszámú, mert elsorvadt, hanem mert ott fogadták az autista gyerekeket, akik a kiscsoportos foglalkozást igényelték. Ennek a kérdésnek a megválaszolására Pikó András a helyszínen nem is vállalkozott.

Visszaneveznék a teret?

A Tisztviselőtelepi Önkormányzati Egyesület elnöke felvetette továbbá, hogy nevezzék vissza a Magyarok Nagyasszonya-, illetve a Szenes Iván teret korábbi nevére, legyen újra Rezső tér és egyben újítsák is fel. Rádai Dániel alpolgármester szerint a felújítás folyamatos téma, és évente megújítják a zöldfelület egy-egy szeletét új növényzet ültetésével.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

 

Szeméthegyek a Golgota utcában

Komoly fejfájást okoz a Kolónia lakóinak a Golgota utca köztisztasági problémája. Mint kiderült: egyesek illegális szemétlerakónak nézik a területet és rendszeresen hordják a szemetüket a környékbeli kamera holtterébe. Ferencz Orsolya ezzel kapcsolatban arról tájékoztatta a lakosokat, hogy a közeljövőben áthangolják a kamerákat, így az illegális szemétlerakásokat könnyebben felszámolhatják. Az ott lakók mindezek mellett kérték az önkormányzattól a telep udvarán lévő Petőfi-kert rendbetételét, aminek felújítására korábban Ferencz Orsolya lobbizott ki forrást.

A fórumon mindezek mellett Pikó András köszönetet mondott Ferencz Orsolya képviselőnek, amiért közbenjárt, hogy a Ganz területén lévő kovácsüzem beszüntette az éjszakai munkavégzést.