Tisztelt Szerkesztőség! Mi tulajdonosok, néha veszünk ezt-azt (villanykörték, kerti cuccok, tisztítószerek, stb.) a társasház számlájára, ezek leírhatók a közös költségből? Másik kérdésem: megbízási szerződéssel elvégeztethető vízvezeték szerelési munka számlaképtelen vállalkozóval?

Főszabály szerint a fizetendő közös költség mértékét a közgyűlés határozza meg, alapvetően nem lehet beszámítással élni, a közös költség fizetési kötelezettség „elhatárolódik” a kifizetésektől. A közgyűlés határozatával lehet mentesíteni tulajdonost részben vagy egészben a fizetési kötelezettség alól, de ahhoz, hogy ne legyen megtámadható a közgyűlési határozat, megfelelő indoklással kell élni.

Házipénztárból lehet kifizetni

Amennyiben kisebb tárgyi eszközöket vásárolnak a társasház részére, azt a társasház nevére szóló számlával lehet megtenni, s amit a közösség házipénztárából fizetnek ki. Oda kell figyelni arra, hogy a házipénztár tekintetében szigorú szabályoknak kell megfelelni, hiszen azt a számviteli szabályoknak megfelelően vezetnie kell a közös képviseletnek.

Számla nélkül…

A társasház főszabálya szerint számla nélkül nem teljesíthet kifizetéseket. Van lehetőség arra, hogy alkalmazzanak egy embert bizonyos feladatok (takarítás, gondnoki teendők, kisebb szerelések…) ellátására, de ez esetben meg kell tenni a megfelelő bejelentéseket az adóhatóság felé akár alkalmazotti, akár megbízásos jogviszonyról van szó, és be kell fizetni a megfelelő járulékokat.