Három éve vezeti a kerületet Pikó András. Ön hogyan értékeli ezt az időszakot?

Szerintem elég kimenni az utcára, hogy reális képet kapjunk: kosz, szemét, rendezetlen és ellátatlan hajléktalanok a közterületeken, közbiztonsági problémák már fényes nappal is. Emellett a leginkább szembetűnő, hogy megtört a kerület fejlődésének korábbi dinamikája. Ez azért is bosszantó, mert minden, de tényleg minden lehetőség adott lenne arra, hogy az általunk megkezdett fejlődési ív töretlenül folytatódjon. De a balhéitól hangos baloldali városvezetés egyszerűen alkalmatlan erre a feladatra. Teleígérték magukat a kampányban, aminek viszont a töredéke sem látszik megvalósulni. A Pikó vezette önkormányzat rengeteg új politikai állást kreált a haveri köröknek. Minden baloldali önkormányzati képviselő kapott valamilyen pozíciót: bizottsági elnöki, alpolgármesteri, tanácsnoki állást. Ezek alapján az elmúlt három évet kudarcnak és a város szempontjából visszalépésnek értékelem.

Hemzsegnek a fura múltú baloldali tanácsadók Józsefvárosban

Van-e olyan döntése a jelenlegi vezetésnek, amivel a Fidesz is egyet tud érteni, illetve melyek azok az esetek, amikkel semmilyen módon nem tudnak azonosulni?

Nem tudok pozitívumokról beszámolni, mert valahogy nem élnek együtt a város lüktetésével és nem hoznak olyan döntéseket, amik az itt élők mindennapjait érdemben jó irányba befolyásolnák. Ellenben számos olyan eset volt, amit nemcsak visszautasítottunk, de vizsgálatot is kezdtünk az ügyben: a legemlékezetesebb, amikor a káptalanfüredi strand egy részét bérbeadták potom pénzért egy haveri vitorlásklubnak. Most próbálnak kihátrálni belőle, de már késő – mimár akkor is jeleztük, hogy ez rossz döntés. Akárcsaka közétkeztetés kapcsán, aminek eredményeként 50 milliós bírság keletkezett abból, hogy a polgármester veszélyhelyzet alatt mondott fel egy olyan szerződést, amire nem volt jogi alapja. De számos kérdést vet fel az is, hogy több milliárd forintért történtek ingatlanértékesítések az elmúlt években.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Pikó Andrásék ismét előhúzták a régi receptet: az adóemeléseket. Mit gondol erről?

Minden egyes alkalom, amikor lehetőségük nyílik rá, adókat emelnek, holott az önkormányzat büdzséje stabil. 2019-ben egy jó költségvetést vettek át, aminek a hatása még most is érződik. Csak a tavalyi évről 12 milliárd forintnyi fel nem használt pénz került át az idei évre, a költségvetés főösszege pedig 35 milliárd forint. Bőven van tehát lehetőség. Ezért is érthetetlen, hogy az emberek pénztárcájában akarnak belenyúlni. Emelték az építményadót, a kommunális adót, a telekadót, amitől 469 millió forintot remélnek. Ráadásul éppen azokat adóztatják meg, akik a gazdaságot elő tudnák mozdítani. Ezzel viszont azt érik el, hogy a vállalkozások más kerületekbe vándorolnak. Abban a nehéz helyzetben, amibe a brüsszeli szankciós politika miatt került az ország, az önkormányzat felelőssége lenne, hogy az emberek mellé áll, támogatja az itt élőket.

Hiába van tele a kerület kasszája, mégis a helyi adók emeléséről döntöttek Pikóék

Úgy tűnik a józsefvárosi autósokat sem kímélik…

Jövő évtől minden józsefvárosi autósnak több tízezer forintot kell fizetni az éves várakozási engedélyért.

Az önkormányzat ettől mintegy 300 millió forintnyi bevételt remél, úgy, hogy az önkormányzat költségvetésének nincs is rá szüksége.

Az önkormányzat részéről ez egy értékválasztás: számukra nem fontos, hogy az itt élők ezt a kedvezményt a jövőben is megkapják. Ráadásul Józsefvárosban nem luxuscikként használják az emberek az autót, hanem a mindennapi logisztika része: ezzel viszik iskolába a gyereket, orvoshoz a nagyszülőt, használják munkába járáshoz. Minden áron a józsefvárosi lakosoktól próbálnak pénzt begyűjteni, ami azért különösen visszás, mert többszáz millió forintos politikai költségei vannak az önkormányzatnak. Ahhoz, hogy ezt továbbra is kifizethessék, a józsefvárosiak zsebébe nyúlnak.

Fotó: Hírnyolc

Megújul a Somogyi Béla utca. A körzet korábbi képviselőjeként hogyan látja a beruházást?

Végre valahára. A Somogyi Béla utca abban a csomagban volt benne, amit az előző városvezetés lobbizott a Blaha Lujza tér felújításának projektjébe. 2019-ben már kész tervek voltak, amit a baloldali városvezetés visszalőtt a nullpontra „újratervezés” címszóval. A végén addig húzódott az ügy, hogy megemelkedtek a költségek, a Somogyit meg kihagyták, ami ellen Pikó Andrásék nem emeltek szót, ezért kénytelenek voltunk aláírásokat gyűjteni. Ennek eredményeként megújulhatott, de ez sem sikerült tökéletesre, mert például az iskola előtt nem került felfestésre a zebra.

Úgy adták át a Somogyi Béla utcát a forgalomnak, hogy az iskola előtt nincs felfestve a zebra

A Somogyi mellett a Déri utca is megújul. Ezek viszont mind az előző ciklusban indult projektek. Mi az oka, hogy a jelenlegi városvezetés nem indít új beruházásokat?

Az öt különböző pártból érkező baloldali képviselők sokszor nem tudnak dűlőre jutni. Nem is velünk állnak vitában, hanem egymással nem képesek zöldágra vergődni. Így válik egy béna kacsává az önkormányzat. Ennek eredménye, hogy nem indulnak új beruházások, hanem – kínjukban – a régieket gombolják újra, immár megemelt költségekkel. A Somogyi Béla utca például 220 millióval, és a Déri Miksa is egy hasonló összeggel lett drágább. Látszik, hogy a polgármester nem képes vezetni a csapatát, mert állandóan a belső viszályokat kell kezelni.