A csőd szélére sodorta a Kőris utca 5/b. szám alatti, öt önkormányzati lakást is magába foglaló társasházat a szomszédos Kálvária utca 14-16.-ban zajló építkezés. Az Axis 2000 Bt. évekkel ezelőtt kezdett itt egy épület megépítésébe, amellyel – a lakosok elmondása szerint – jelentős károkat okozott a szomszédos, XIX. század végi, egykor impozáns ingatlanban. Balra megdőlt a társasház fala, amelyet – a körfolyosókhoz hasonlóan – mindenhol elborítottak a repedések. Az egyik lakás padlója olyan súlyosan megsérült, hogy abból lelátni(!) az alsó szomszédhoz is. A sérülések következtében az épület falai rendkívüli módon átáztak, több lakás dohossá vált.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Az építtető cég hárít és nem nyitott az együttműködésre?

A Hírnyolchoz forduló egyik lakástulajdonos szerint az építtető cég a 2-3 éve tartó építkezés óta hárít, próbál kibújni a felelősség alól, tárgyalni sem hajlandók. Az egyik lakó az építési hatósághoz is fordult, ám a rongálódások miatt a hatóság – az eljárásrend szerint – a társasházat kötelezte a helyreállításra. Ezt azonban – százmilliós nagyságrendű károkról van szó – a közösség nem tudja finanszírozni, ami miatt végrehajtás alá, és a csőd szélére kerültek.

A baloldali városvezetés sem áll a helyzet magaslatán?

A csekély érdeklődésnek örvendő józsefvárosi közmeghallgatáson egy másik lakástulajdonos az életveszély elhárítására fordítható pályázatról kérdezte a baloldali városvezetést, ám Pikó Andrásék szerint ez a forrás kimerült. Ugyanakkor a jelen lévő Szilágyi Demeter (Fidesz-KNDP) önkormányzati képviselő emlékeztette a városvezetést: több milliárdos tartalékok vannak Józsefváros idei, rekordmagas költségvetésében.

Csak „tüneti kezelésre” futja az építtető cégnek?

„Több alkalommal jártam az épületben, ekkor a függőfolyosók aládúcolásán is láttam, hogy hanyagul végeztette el az építtető cég, ezt is a társasháznak kellett megcsinálnia”

– mondta lapunknak Weisz Gábor Miklós, a Magyar Közös Képviselők Egyesületének szakmai vezetője.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Hozzátette: a dilatációnál folyamatosan ázott a ház, amelynek újra bádogozása is csak legfeljebb pár évig jelent megoldást.

„Tisztán látszik, hogy csak tüneti kezelés zajlik, az is hanyagul”

– mutatott rá a szakértő.

Az építtető tereléssel próbál kibújni a felelősség alól?

Az ügyben megkerestük az érintett céget, akinek képviselője azt sérelmezte, hogy cégének kellene teljes egészében helyreállítania a XIX. század végén épült épületet. Közben olvasónk szerint a társasházuk csak a szomszédos építkezés miatt az ingatlanukban keletkezett károk helyreállítását szeretné elérni. A témával kapcsolatos megkeresésünkre az önkormányzat mindezidáig nem reagált.