Mikor és hogyan jött a gondolat, hogy gyerekeknek tartson boxedzéseket?

2005-ben rám lőttek, éppen a szívem felett talált el a golyó, kevésen múlott, hogy életben maradtam. Akkoriban nem voltam a társadalom hasznos tagja: romboltam, nem építettem. A lövés után jó útra tértem, és elkezdtem hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozni, hogy célt mutassak nekik. Így indult a Sporttal a drog ellen elnevezésű kampány a Lakatos Menyhért Általános Iskolában.

A Lakatos után a Kesztyűgyárban oktatta a gyerekeket. Hogyan került oda?

A Kesztyűgyárban Szelídek Tanodája néven működtünk. Egy ember volt mindössze, aki szívén viselte a sorsunkat, aki ellátogatott hozzánk, aki megkérdezte, miben tud segíteni: Sára Botond, a kerület korábbi polgármestere. Neki köszönhetően tudtunk a gyerekeknek ingyenes sportolási lehetőséget biztosítani a Kesztyűgyárban.

Milyen sikereket értek el a tanítványival?

Minden tanítványom kiváló ember és sportoló. A legbüszkébb azonban arra vagyok, hogy 4 ökölvívó válogatottat tudtunk adni Magyarországnak: Makula Vanda 48 kg súlycsoportban, Sipos Hajnalka 57 kg-ban ifjúsági magyar bajnok, és Horváth Kevin országos 2. helyezett, válogatott kerettag. Továbbá van egy új reménységünk is, Sallak András, aki utánpótlás-válogatott lett. És akkor nem is beszéltem még Szabó Zoltán junior világbajnokról, aki a Gettó Balboa című dokumentumfilm egyik főszereplője.

Hogy jött az ötlet, hogy fim készüljön az edzéseiről?

A film két ötletgazdája, Ponczók Attila és Csányi Dávid hozzám jártak edzeni. Látták bennem a változást, hiszen tudták, milyen voltam régen. A gyerekekért való küzdelemről pedig úgy gondolták: vászonra kívánkozik. A Gettó Balboa végül nagy sikert aratott: rengeteg díjat kapott.

Hogyan érintette a Covid-járvány a foglalkozást?

Egy jó ideig nem tudtunk edzéseket tartani. Amikor viszont elértük az ötmilliomodik beoltottat, felvettük a kapcsolatot a Kesztyűgyárral, lévén ekkor már lehetett volna szabad téren, az udvaron edzeni. Látszólag beleegyeztek, de másnap visszakoztak, és nem engedélyezték a foglalkozást, pedig védettség igazolvánnyal rendelkező, igazolt versenyzőkről volt szó. Kitalálták, hogy menjünk ki arra a FiDO térre, ahova az emberek már a gyerekeiket sem merik kiengedni, mert tele van kosszal, drogszeméttel és fekáliával. Mindenféle ürügyre hivatkozva megtagadták, hogy visszatérjünk a Kesztyűgyárba. Olyan is elhangzott, hogy a programjukba nem illik bele, amit csinálunk. Vagy az fáj nekik, hogy túl sok gyerek járt hozzánk, vagy az, hogy az előző vezetés karolt fel bennünket.

Jelenleg tudnak valahol edzeni?

Ugyan szeptemberig van szerződésünk, de már jelezték, hogy keressünk másik helyet. Tulajdonképpen nyilvánvalóvá tették, hogy nem kíváncsiak erre a programra. Ha ez nem kell a VIII. kerület vezetésének, ám legyen. Én viszont nem nyugszom bele, mert itt családokról – kilátástalan helyzetben lévőkről – van szó, ezért küzdeni fogok értük. Jelenleg Kőbánya segít rajtunk. Nyáron oda viszem a gyerekeket, amikor tudunk, ott edzünk.

Hogyan látja a jövőt?

Ugyan jelenleg ideig-óráig megoldott az edzésünk Kőbányán, de szeptembertől ismét komoly gondunk lesz, ugyanis ott is elindul a nagyüzem. Egyelőre kilátástalan a helyzetünk.