A szomszédos Ukrajnában zajló háború mit jelent Magyarország szempontjából?

Elítéljük Oroszország katonai fellépését, Magyarországnak pedig ki kell maradnia ebből a háborúból, mert az ország és az emberek békéje és biztonsága a legfontosabb. A polgári oldal a békéért dolgozik, a kormány is megpróbálja előmozdítani, hogy a hadviselő felek tárgyalóasztalhoz üljenek. Közben maximálisan eleget teszünk a humanitárius és nemzetközi jogi kötelezettségeknek, és segítjük a szomszédos háborús országból Magyarországra menekülőket. Gondoskodunk róluk, segítjük a tovább utazásukat, azoknak, akik hosszabb ideig kényszerülnek Magyarországon maradni, munkát, egészségügyi ellátást, a gyermekeknek óvodát és iskolát biztosítunk. Példaértékű összefogás született az országban, egy emberként igyekszik segíteni mindenki. Mi is gyűjtünk adományokat a józsefvárosi és ferencvárosi Fidesz irodában, ezeket éppen a napokban személyesen juttattuk el a határra és a karitatív szervezetekhez.

Fotó: Sára Botond Facebook-oldal

Hogyan vesz részt a baloldal ebben az összefogásban?

A baloldal össze-vissza beszél, tervei és megnyilvánulásai felelőtlenek, veszélyesek, aminek súlyos következményei lehetnek. Fegyvereket és magyar katonákat küldenének Ukrajnába, ami belesodorná Magyarországot a háborúba. Ezért most különösen fontos, hogy cselekedni tudó, tapasztalt, felkészült kormánya legyen Magyarországnak, és ne dilettánsok, kommunikátorokból lett képviselők hozzák a döntéseket. Belegondolni is ijesztő, mi lenne, ha a baloldal kormányozná Magyarországot ebben a nehéz kihívásokkal teli időszakban. Erről is döntünk április 3-án.

Hogyan látja Magyarország energiaellátását? A baloldal elzárná például a gázcsapokat…

Ez nem Magyarország háborúja, és ezért sem engedhetjük, hogy a magyar emberek fizessék meg az árát. A gazdasági szankciók sem veszélyeztethetik a biztoságunkat. Az a baloldali javaslat, hogy „zárjuk el a gázt” veszélyezteti a rezsicsökkentést, és komoly károkat okozna az embereknek, az iparnak, a munkahelyeknek, így Magyarország gazdaságának is. A háztartások fűtésének 85 százaléka az Oroszországból érkező gázzal biztosított. Ezért nem hagyjuk, hogy a szankciók köre kiterjedjen az energiaellátásra.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A baloldal tevékenységét a józsefvárosiak, de a ferencvárosiak is a saját bőrükön érzik.

Önkormányzati ciklusának a felénél jár a baloldal, és a teljesítményüket április 3-án értékelhetik az emberek. Az utcafórumainkon sok józsefvárosi és ferencvárosi is arról panaszkodik, hogy 2019 ősze óta mintha megállt volna az élet, sőt, több területen romlott a helyzet. Józsefvárosban egyre több a hajléktalan és a kábítószerhasználó. Gyurcsány és Márki-Zay helyi jelöltje, Jámbor András visszahozná a kerületbe azt a tűosztogató drogközpontot, amely a kábítószer- és más erőszakos bűncselekmények melegágya volt, és amelyet csak heves csaták után tudtunk kiszorítani Józsefvárosból. A jelenlegi polgármester is megpróbált egy drogambulanciát hozni a Teleki térre, az ott élők megkérdezése nélkül. Ezt közösen sikerült megakadályoznunk. Országgyűlési képviselőként is gátat fogok szabni a baloldal hasonló terveinek.

Ön sokat jár a kerületben, mik a tapasztalatai?

Az előbb elmondottakon kívül is több területen romlott a helyzet: amíg mi felújítottuk az óvodákat, addig a baloldal kettőre már lakatot tett, most a harmadikra készül. Bezárattak kulturális intézményeket, elvették az idősek ingyenes színházlátogatási lehetőségét és a nyolcezer forintos támogatásukat, valamint megszüntették a Józsefvárosi Cigányzenekart, amit egy polgári alapítvány segítségével sikerült megmentenünk.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A fiataloknak hiányzik a szintén bezárt H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központ. A legtöbb panasz viszont egyértelműen az egyre romló közbiztonsággal és a hajléktalanhelyzettel kapcsolatos. Ezt tovább rontaná Gyurcsány helyi jelöltje, Jámbor András, akit csak a hajléktalanbiznisz köt Józsefvároshoz, semmi más kerületi eredménye nincs. Neki az az érdeke, hogy minél több hajléktalan éljen a kerületben. Droghasználókkal és hajléktalanokkal teli várost akar építeni, bérlakásokba is költöztetné őket.

Hogyan fajult idáig a helyzet?

A baloldal első döntései között szerepelt, hogy eltörölte a városvezetésünk alatt bevezetett, a biztonság javítását célzó intézkedéseinket. Ellehetetlenítve a működését elvettek minden forrást a polgárőrségtől, és jelentősen csökkentették a kerületi rendőrség támogatását is. Ez mind azt mutatja, hogy a közbiztonság nem fontos a baloldalnak. Ígéretük ellenére nemhogy javult, hanem nagymértékben romlott a hajléktalanhelyzet is. Arra panaszkodnak az emberek, hogy a városvezetésünk idején megújított köztereket ismét a hajléktalanok és a kábítószerhasználók foglalják el.

Országgyűlési képviselőként mit tud tenni, hogy a helyzet javuljon?

A hajléktalanhelyzet kezelése elsősorban a Karácsony Gergely vezette főváros, illetve a kerületi önkormányzatok feladata lenne. Én országgyűlési képviselőként azon fogok dolgozni, hogy a józsefvárosiak és ferencvárosiak érdekei ne szorulhassanak háttérbe, emellett a hajléktalanok érdekében is célom előmozdítani egy arányosabb ellátási rendszer létrejöttét. Ha együttműködnek a kerületi önkormányzatok, ha nem, én a közrend és a közbiztonság helyreállításáért fogok dolgozni.

Fotó: Marosfalvi Péter/Police.hu

Városvezetésünk idején Józsefvárosban korszerű és átfogó kamerarendszert építettünk ki, úgy látom, erre Ferencvárosban – különösen a József Attila-lakótelepen – is szükség lenne, amihez kérni fogom a kormány támogatását.

Sok panasz érkezik az önkormányzati fejlesztések hiányával kapcsolatosan is, ezt hogyan tudná ellensúlyozni?

Ott folytatnám a fejlesztési munkát, ahol 2019-ben abbahagytuk, hiszen Józsefváros és Ferencváros is óriási lehetőségek előtt áll. Nem mondtam le arról a tervünkről sem, hogy legyen strand Józsefvárosban. Célom a városrehabilitáció és a társasházak felújításának folytatása mindkét kerületben. Szomorúan tapasztaljuk, hogy a baloldali önkormányzatok leálltak a városfejlesztésekkel. Sőt, elkótyavetyélték a korábban megszerzett kormányzati támogatásokat is, és az általunk elindított, kész tervekkel és forrással rendelkező projekteket sem tudták befejezni. Mindezt kommunikációs trükkökkel próbálják leplezni, becsapva a kerületi lakosokat. Pedig van pénz Józsefváros költségvetésében, a polgármester előterjesztéséből világosan látszik, hogy csak tavalyról 11 milliárd forint maradt az önkormányzat kasszájában. Felmerül a kérdés, vajon mire spórolnak, ha nem költenek a józsefvárosiakra? Ha bizalmat kapok, országgyűlési képviselőként mindent meg fogok tenni, hogy mindkét kerületben folytatódjanak a fejlesztések, rend és biztonság legyen. Ezt csak együtt érhetjük el, védjük meg közös eredményeinket – rezsicsökkentés, a 25 év alattiak SZJA-mentessége, a 13. havi nyugdíj, a világszinten is egyedülálló családtámogatási rendszer, az adócsökkentések és béremelések politikája – április 3-án, mert Józsefvárosnak és Ferencvárosnak is előre kell mennie, nem hátra!