Ön a polgári oldal képviselőjelöltje a 2022-es országgyűlési választáson. Milyen ambíciókkal és víziókkal vág neki a megmérettetésnek?

Megtisztelő, hogy a kerületi polgári közösség tagjai kitüntettek a bizalmukkal, és azt szeretnék, hogy én képviseljem Józsefvárost a jövőre megalakuló Országgyűlésben. A legjobb tudásom szerint kívánok megfelelni ennek a kihívásokkal gazdagon tarkított feladatnak. Az itt élő emberekért dolgoznék – ahogy tettem korábban kerületi képviselőként és polgármesterként is –, az eddigi eredmények megvédéséért és továbbfejlesztéséért, országosan és helyben is.

Mik azok az országosan, de helyben is fontos eredmények, amelyeket meg kell védeni?

Mint említettem, az emberek jólétéért és biztonságáért szeretnék dolgozni. A jólétbe beletartozik például, hogy a rezsicsökkentés eredményeképpen Magyarországon – szemben Európa több országával – nem szabadultak el az energiaárak, nem rakódnak többlet terhek az emberek vállára. Ám ez veszélyben van, hiszen a baloldal miniszterelnök-jelöltje egyértelműen kijelentette: a rezsicsökkentést ilyen formában nem kívánja megtartani, helyette az emberek fogyasszanak kevesebb áramot, gázt, és járjanak kisebb autóval. A mindennapi biztonságunk is fenyegetve van, hiszen a baloldal nyíltan bevándorláspárti, és láthatjuk, hogy az utóbbi években milyen tragédiák jártak az illegális migrációval Nyugat-Európában. És legalább ugyanilyen fontos a gyermekeink egészséges nevelkedése, hiszen ők jelentik a jövőnk zálogát, és akiket egyre nyíltabban fenyeget az erőszakos LMBTQ-lobbi. A polgári-nemzeti kormány és a Fidesz-KDNP ezektől a kockázatoktól is megvédi a magyar embereket, családokat.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Ám a Gyurcsány Ferenc uralma alatt lévő baloldal a magas rezsiárak, az illegális migráció és az LMBTQ-lobbi oldalán áll, így az ellenfelem, a szélsőbaloldali mérce.hu-t alapító Jámbor András is.

Visszatérve Józsefvároshoz, de maradva a „legeknél”: Józsefvárosban mit lát a legnagyobb problémának? Mi a terve annak megoldására?

Egyértelműen a hajléktalanság ügyét emelem ki, amellyel kapcsolatban rengeteg megkeresést és panaszt kaptam a józsefvárosiaktól is. Tudni kell, hogy ez a Demszky-érából megörökölt probléma, amely Budapesten belül túlzott nehézségekkel sújtja Józsefvárost, mert fővárosi szinten ide telepítették a hajléktalanellátók zömét. Ma azonban rosszabb a helyzet, mint korábban valaha volt.

Annak idején Kocsis Mátéval és Tarlós Istvánnal több lépést is tettünk a lehetséges megoldás felé, de a 2019-es önkormányzati választás óta azt tapasztalom, hogy a jelenlegi főpolgármester nem viselkedik partnerként a kérdésben. Pedig ez fővárosi feladat, ezen a szinten kell újra gondolni, és a kerületek számára egységes és arányos hajléktalanellátórendszert létrehozni. Megválasztásom esetén minden erőmmel ezért – a lakosoknak, de a hajléktalanoknak is legjobb megoldásért – fogok dolgozni.

Fotó: Hírnyolc

Mi változott a 2019-es önkormányzati választás után Józsefvárosban?

A jelenlegi kerületvezetés köztudottan jó kapcsolatot ápol a hajléktalanellátó civil szervezetekkel, önkormányzati forrást is biztosítva nekik. Az emberek mégis rosszabbul élik meg a mai helyzetet, mint korábban: romlik a közbiztonság, a köztisztaság, a járvány kellős közepén nő a higiéniai kockázat is. A bajt azonban nem láttatni, hanem megoldani kell, ez lenne az egységes és arányos új hajléktalanellátó rendszer, amely komplexen kezeli a hajléktalan emberek helyzetét.

Melyek a további céljai, amelyeket meg kíván valósítani az itt élő emberek és Józsefváros érdekében?

Több olyan jelentős fejlesztéssel kapcsolatban is előrehaladott tárgyalásaink voltak, amelyek 2019 után egyszerűen mintha eltűntek volna. Ilyen például a józsefvárosi strand létrehozása is, amelyet polgármesterségem idején elkezdtünk, például már megfúrtuk a kutat is. Nem mondtam le ennek megvalósításáról, ahogy a Népszínház utca felújításáról sem, amelyről szintén nem hallani, pedig ezzel kapcsolatban is voltak megállapodásaink. Szeretném, ha Józsefváros ismét Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő kerülete lenne, ahol jó élni, jó dolgozni és ahova jó hazajönni.

A baloldali városvezetés sok fejlesztés elmaradását azzal magyarázza, hogy a kormány „kivérezteti” az önkormányzatokat…

A számok ennek az ellenkezőjét mutatják, egyrészt Józsefváros idei költségvetése rekordmagas, az út- és térfelújításokat, társasházak támogatását, az egyre tisztábbá és biztonságosabbá váló közterületeket, mint eredményeket felmutatni képes polgári városvezetés sem rendelkezett ekkora büdzsével. Ráadásul az önkormányzat honlapján elolvasható: közel 6 milliárd forint pénzmaradványt hozott át tavalyi évről 2021-re a baloldali városvezetés, és az adóbevételeik is 100 százalék fölött teljesülnek. Másrészt pedig Kocsis Máté országgyűlési képviselői munkájának köszönhetően több milliárd forintos fejlesztések valósultak meg az utóbbi években Józsefvárosban. Ezt az örökséget szeretném én is tovább vinni.

Megválasztása esetén hogyan látja az együttműködés lehetőségét a kerületvezetéssel?

Minden olyan kérdésben, amely a józsefvárosiak érdekét, jólétét és biztonságát szolgálja, készen állok az együttműködésre. A kérdés inkább az, hogy ennek megvalósításáért a városvezetés hajlandó lenne-e együttműködni velem. Határozott céljaim és terveim vannak az itt élők problémáinak megoldására is, amelyeket akár egyedül, akár az önkormányzat partnerségével, de meg szeretnék valósítani.

Budapest kormánymegbízottjaként Ön jelenleg kiemelt szerepet játszott a fővárosi oltási folyamat megszervezésében…

Hatalmas logisztikai és koordinációs munkát jelentett, hogy a kormányhivatal telephelyére érkező vakcinák pontosan megérkezzenek a közel 1000 budapesti háziorvosi praxisba, a kórházi oltópontokra, illetve a szakrendelőkbe.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A hatékonyság fokozásáért hűtőházakat helyeztünk el a kormányhivatalnál, innen történt aztán a szállítás. Ez komoly feladatot jelent, de nem volt és nincs ennél fontosabb, hiszen a vakcinák eljuttatásával életeket menthetünk meg. Az oltás pedig eredményes. Köszönöm a munkatársaim, az orvosok, háziorvosok és egészségügyi dolgozók fáradozásait, amelyet a védekezés során nyújtanak.