„Tisztelt Szerkesztőség!

Értetlenül és kicsit megdöbbenve halljuk, hogy az önkormányzat az általa bezárt Józsefvárosi Galéria és Rendezvényközpontot múzeummá akarja átalakítani. Ne azért vagyunk megdöbbenve, mert múzeum jönne létre. Hanem azért, mert ezért indokolatlanul felszámoltak egy népszerű kulturális intézményt. Nem kettő lett, hanem maradt egy, csak másképpen.

Nem gondolom, hogy mindezt azért tették Pikó Andrásék, mert kevesebbe kerülne egy múzeum üzemeltetése és így másra – hasznos dologra – fordíthatnák ezt az összeget. Viszont a főváros egyik legjobb kulturális intézményét szüntették meg, ahol olyan szórakoztató, ismeretterjesztő előadássorozatok voltak, mint például Kiss Imre Károlyé és olyan neves művészek léptek fel, mint Malek Andrea, Gryllus Vilmos, vagy az Operatársulat.

Egy majdani múzeum programjaiba is beleférnek ezek az ismeretterjesztő kulturális előadások. Bár nem bízom abban, hogy a városvezetés meghozza ezt a kompromisszumot, ha már a Galériát nem akarta megtartani és a múzeumnak – ha már mindenképp ezt szerettek volna – más épületet találni. Apropó, a múzeummal kapcsolatban sem tudunk semmit, legalábbis az erről szóló nyári testületi ülésen semmi konkrétum nem rajzolódott ki.

Ne csak a hajléktalanokra és drogosokra gondoljon az önkormányzat, meg a választásokra, hanem azokra is, akik a napi, élő, folyamatos művelődésre, kultúrára vágynak, amit most elvettek tőlünk. Talán az önkormányzat – mint a fővárosi is – arra vár, hogy ezt is a kormány oldja meg helyettük?”

– írta a Hírnyolcnak sokak nevében Marianna.