Tisztelt Hírnyolc szerkesztőség!

Igaz, hogy már – sajnos – kifelé megyünk a nyárból, de azért is írok, mert még, remélhetőleg lesz pár kellemes, napsütéses napunk, illetve jövőre is lesz ez az évszak és egy esztendő talán elég lesz a városvezetőknek felkészülni egy egyáltalán nem újkeletű probléma megoldására…

Nyáron az emberek szívesen töltik napjaikat a szabadban. Nincs ez másként a kerületbe importált hajléktalanokkal sem. Közparkjaink ilyenkor megtelnek a meleg okán félmeztelen férfiakkal és nőkkel(!), akik kiszabadulva a szállókról – ha egyáltalán igénybe veszik azokat… – itt élvezik a kellemes napsütést.

Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy a hajléktalanoknak is vannak jogaik, ők is emberek, akiket nem lehet gettóba zárni, de azt is figyelembe kellene venni, hogy ilyenkor, nyári szünetben, sokkal több fiatal van az utcákon, akik szintén szeretnék használni a parkokat, játszótereket.

Nem beszélve arról, hogy sok homeless az utcán végzi el szükségletét, ami a 40 fokos melegben még erősebb szaggal és még nagyobb fertőzésveszéllyel jár.

Értem én, hogy – legalábbis szavakban… – szociálisan érzékeny kerület vagyunk, de azért félve megkérdem: esetleg megoldható lenne, hogy ne nálunk éljen a főváros összes hajléktalanja? Vagy ha már igen, akkor nem lehetne, hogy a közpénzből fenntartott közteresek jobban (és szigorúbban) odafigyelnek rájuk, mint ahogy ezt más kerületekben nagyon szépen megoldják?

Élhető kerületet szeretnénk, ahol nyugodt szívvel leülhetünk egy padra, ahol kisgyermekeinket letehetjük a fűbe anélkül, hogy attól kellene tartanunk, hogy mibe tenyerel bele.

Barátsággal: egy józsefvárosi lakos, S. Zsanett

A fotó illusztráció.