A Társasház Házirendjében szabályozhatja azt, hogy az udvaron lehet-e sétáltatni állatot, és meg is tilthatja azt. Azt is szabályozhatja, hogy a lakás ajtótól a közterületig vezető úton az állatra kell-e pórázt, vagy szájkosarat rakni.

Egészen mások a viszonyok, amikor egy Társasház a lakásban egyszerre tartható állatok számát kívánja szabályozni. Alapvetően a Társasház szabályozhatja az állattartást, de csakis a szükségesség – arányosság elvének megtartása mellett, összhangban a helyi állattartási rendeletekkel és országos jogszabályokkal.

Álláspontom szerint a kérdés igazából birtokvédelmi jellegű. A közgyűlés szándéka a bűz megszüntetése, nem az állattartás tiltása.

Javaslom, vegye fel a kapcsolatot a közös képviselővel és beszéljék át, hogy nem lenne alkalmasabb-e egy birtokvédelmi eljárás vagy birtokvédelmi per megindítása, a teljes tiltás helyett. A birtokvédelmi eljárást a jegyzőnél indíthatjuk meg. Ennek során kérhetjük, hogy a jegyző, hogy tiltsa el a birtoksértőt a zavaró tevékenységétől, és térítse meg kárainkat, ha vannak.

Amennyiben az eljárás nem jár sikerrel vagy már több mint 1 éve fennáll az állapot, akkor a Társasháznak kell birtokvédelmi pert indítania a bíróságon, ugyan ebben a kérdésben.

Köztes megoldás lehet, hogy felkeresnek állatvédő egyesületeket, felvázolják a helyzetet és lehetséges, hogy eljárás indulhat az állatok nem megfelelő tartása miatt.