Mártonhegyi Milán 15 éve húzott kék egyenruhát, ebből 7 évet a nyolcadik kerületben szolgált. Józsefvárosban is lakik és – mint mondja – mivel hivatásként tekint a munkájára, nem tudja szétválasztani azt a szabadidejétől. Így már nem is meglepő, hogy több alkalommal a munkaidején kívül is segített rács mögé juttatni olyan személyeket, akik odavalók.

A tolvaj is kézre került, a szajré is meglett

Két esetet is elmesélt, mindkettő kutyasétáltatással vette kezdetét. Előző napon egy zálogházi betörőről néztek kamerafelvételt, akit felismerni vélt az utcán, ezért követni kezdte, miközben értesítette kollégáit. –A fickó villamosra pattant, én meg utána – mondja.

Szabadnapjain is a rendet őrzi a józsefvárosi főtörzsőrmester

A kollégák a következő megállónál kapcsolódtak be a hajszába, amely végén bebizonyosodott, hogy ő volt a zálogházi betörő. A másik alkalommal is a jó arcmemóriája segített: a II. János Pál pápa téren egy ékszertolvajt ismert fel, akit végül szintén sikerült előállítani. Mindkét esetben cseresznye a habon, hogy az ellopott holmi is meglett.

Autósüldözés, tömegverekedés megelőzése

Milán az országos hírű józsefvárosi akciócsoportban is megállta a helyét, amelyben 3 évet húzott le. Az egyik legemlékezetesebb eset szerinte az volt, amikor nagyobb mennyiségű kábítószert foglaltak le. A fickó autóval menekült az Üllői úton, a filmbe illő autósüldözés végén sikerült elfogni: Közel 60 kilogramm cannabis-származék volt az autójában.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Egy másik alkalommal pedig két garázda társaságot sikerült megakadályozni abban, hogy egymásnak essenek. „Nagyjából ötvenen lehettek, amikor az egymás felé közelítő két fél közé álltunk a kollégáimmal. Ott rám is fogtak egy gumilövedékes fegyvert, de a határozott fellépésünk megakadályozta, hogy lövés dördüljön el” – mondja.

Milánnak az utcai szolgálat a testhezálló feladat

Jelenleg a közrendvédelmi akciócsoport tagjaként a lakossági kapcsolattartással, a kiemelt panaszokkal foglalkozik, emellett körzeti megbízott: a Lujza utca és környéke a területe, ahol közterületi alkoholfogyasztás, csendháborítás és a kerékpárlopások a jellemzőbb esetek. Itt is sikerült eredményeket elérni: az utóbbi időben egy biciklitolvaj banda garázdálkodott a környéken, akik közül a többség már rács mögött van. Milánnak – mint mondja – 15 évnyi küzdősporttal a háta mögött az utcai szolgálatteljesítés a testhezálló feladat. Egyelőre nem tudja elképzelni magát egy irodai szerepben, de – úgy véli – lehet, hogy egyszer annak is eljön az ideje. A pályaválasztás előtt álló fiataloknak pedig azt üzeni: a rendőri egy olyan hivatás, amelyben életre szóló tapasztalatokat, élményeket szerezhetnek.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Bajától Józsefvárosig

Milán rendvédelmi szakközépiskolába járt, de érettségi után döntötte el, rendőrnek jelentkezik. Baján szerelt fel, ott is szolgált 8 évet. Testközelből tapasztalta meg a migránsválságot. 2015-ben határvédelmi szolgálatot teljesített, akkor még nem volt kerítés. Egyre többen jöttek és egyre erőszakosabbá váltak. Azután létesítették a gyorstelepítésű drótakadályt (GYODA) és a kerítéseket. De csak jöttek az illegális bevándorlók. Először köveket dobáltak, aztán már mindent, amit értek: botokat, fáklyákat. Milán manapság is tartja a kapcsolatot bajai kollégáival, úgy tudja napjainkban is nagy a nyomás a déli határon, és egyre agresszívebbek az érkezők. A párjával ­– aki mindenben támogatja – 2016-ban költözött a fővárosba, és szakmai kihívást keresve jelentkezett a VIII. kerületi kapitányságra, ahova fel is vették. Ez teljesen más, mint pl Baja. Itt fél év alatt több esemény zajlik, mint ott 8 évig. Nem hiába van egy józsefvárosi zsarunak nagy respektje a testületen belül – mondja.