„Van egy 13 lakásos társasházunk, egy emeletes plusz padlástérrel, lépcsőházzal a ház közepén. A padlástér osztatlan közös tulajdon, de az első emeleten az egyik középső lakás megvásárolná a felette levő padlástérrészt és beépítené a tetőterét. Ugyanakkor van egy kis gond…

Ez a beépítés elzárná a közvetlen hozzáférést a másik két lakás feletti tetőtérrésztől, amely kb. 100 négyzetméternyi terület, de itt nem tárol semmit a ház. A kéményseprő hozzáférése a kéményekhez kéményseprő járdával, a tetőn keresztül lenne biztosítva. Okozhat-e bármi gondot, ha lesz a padláson egy ilyen elzárt rész? A közgyűlés mekkora tulajdoni hányaddal dönthet az eladásról?” – tette fel a kérdést olvasónk kérdése.

4/5-ös szavazás

Mint a szakember mondja: a közös tulajdon értékesítése esetében, ahol lakrész kialakítása lehetséges, az összes tulajdonos 4/5 igen szavazatával születhet meg a jelenlegi jogszabály szerint. Ez azt jelenti, hogy az összes tulajdonos minimum 4/5-ének (tulajdoni hányad szerint) ott kell lennie a közgyűlésen személyesen (vagy meghatalmazott útján). Vagy: egy írásbeli szavazáson legalább ennyien részt kell venniük a tulajdonosoknak és ezen a közgyűlésen vagy írásbeli szavazáson a teljes tulajdoni hányad 4/5-ének igennel kell szavaznia.

Ami nehezebb, hogy az értékesítéshez az alapító okirat módosítása is szükséges, ami az összes tulajdonos 100%-ával lehetséges a jelenlegi jogszabályok szerint.

Hozzáférés a közös tulajdonhoz

Fontos, hogy a társasházi tetőrendszer beépítésénél a főépítész és a katasztrófavédelem véleményét is ki kell kérnie a területet megvásárlónak.

További követelmény, hogy a közös tulajdonban maradt épületrészek hozzáférését is meg kell oldani valamilyen formában.

A kép illusztráció.