Hogyan emlékeznek meg az eseményről?

Visszaemlékezésben hálát adunk Isten megtartó kegyelméért, és próbáljuk a jelenben a református egyház küldetését megfogalmazni, ezért istentisztelet keretében emlékezünk meg erről az alkalomról. Szervezünk egy tematikus kvízt is, majd ezután újraindítjuk a népszerű hagyományos kvíz estjeinket a Kőris utcai templomunkban.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A koronavírus-járvány az egyházak jelenléti hitéletét visszavetette. Kezdenek visszatérni tagjaik a templomba?

Amikor tudtunk, rendszeresen tartottunk istentiszteleteket, de volt olyan időszak, amikor ez nem sikerült, illetve korlátozva is volt ez a lehetőség. Többen vannak, akik továbbra is félnek a covid fertőzéstől, sokan interneten keresztül nézik szertartásainkat, köztük egyre több új hívő is. Az oltottsági számok növekedése ellenére vasárnapoként 20-30 százalékkal kevesebben szoktunk lenni, mint azelőtt.

Évek óta templomfelújítással telnek a hónapjaik. Hogyan állnak a munkálatokkal?

A Reformáció évében a kormány huszonötmillió forinttal támogatta a közösségünket, ebből indulhattak meg a felújítások.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A második ütemre a templom újbóli beázása után lett szükség, ekkor az is kiderült, hogy az épületet súlyos károsodás érte az elmúlt évtizedekben. A tetőszerkezet felújításához a kormánytól kaptunk további tizenötmillió forintot. A kiegészítő munkálatok még hátra vannak, amelynek az önrészéhez az önkormányzat hárommillió forinttal járult hozzá. Jelenleg fűtéshez szükséges napelemekre gyűjtünk, ha ez megvalósul, akkor a templomunk önköltségesen tud majd működni.

Rendszeresen közreműködik adományosztásban. Hogyan került kapcsolatba a nagylelkű adományozókkal?

A Szent János Lovagrend tizenkét éve kért fel, hogy legyek spirituálisa, azóta is tartom velük a kapcsolatot. Folyamatosan figyelnek a szavamra, hogy mit és hova érdemes szétosztani, legutóbb száznegyvenezer maszkot kellett kiosztani. Más lovagrenddel is kapcsolatban állok, a Református Egyház Bethesda kórháza, illetve a Klinikáknál lévő gyermekkórház között már három kamion műtőágyat sikerült szétosztani az elmúlt hónapokban. Az adományokat a Székely Rend lovagjai hozták be az országba és adták át.