„Több a kutyaszar, mint amennyi el tudunk takarítani” – összegezte velősen Pikó András a napokban megtartott online közösségi fogadóórán a köztisztasági helyzetet, amely nem csupán a Palotanegyedre, de a teljes Józsefvárosra helytálló. Azt is elmondta Józsefváros polgármestere, hogy

 komoly terveink voltak arra, hogy a köztisztaságra minél több pénzt fordítsunk.

A tervek úgy tűnik, tervek maradtak: míg a kampányban még azt hallhattuk, hogy kétszer annyi pénzt fog fordítani a Pikó András vezette önkormányzat köztisztaságra, mint korábban, ez sajnos 2020-ban nem valósult meg. Habár új kukákat is ígért a kerületbe a jelenlegi polgármester, eddig ez is csak ígéret maradt. Sőt, a közelmúltban azzal szembesülhettek a józsefvárosiak, hogy a kerületben található fővárosi kukák felét leszerelték.

A köztisztasággal kapcsolatban felmerült javaslatként, hogy a kutyájuk után az ürüléket össze nem szedőket sújtsák jelentős pénzbüntetéssel, s volt olyan lakossági kérés is, hogy a házak, üzletek takarítási kötelezettségét ellenőrizni kellene. Többen kifogásolták az Üllői út, József körút sarkán található árkád alatti áldatlan állapotokat (rendszeresen itt végzik dolgukat egyesek), hasonló probléma merült fel a Gutenberg térnél is.

A Szabó Ervin könyvtár előtti téren szinte állandó a hajléktalanok jelenléte, az általuk okozott problémákat lakosok és vendéglátósok is jelezték. Erre Pikó András azt felelte, tudnak a problémáról, a lakosok megértését kérte, hozzátéve: „nem lesz gyors megoldás”.

Elmaradó, csúszó felújítások

Az online lakossági fórumon az is kiderült, hogy a Somogyi Béla utca felújításának kivitelezése bizonytalan, ahogyan a Szentkirályi utca felújítására sem maradt pénz.

Mint Rádai Dániel alpolgármester elmondta: a Szentkirályi utca felújítása a Rökk Szilárd és a Bródy Sándor utca felújításával eddig közös csomagban szerepelt a korábbi TÉR_KÖZ pályázat csomag keretében. Mivel a Bródy és a Rökk Szilárd utca költségvetése emelkedett, így ez a fővárosi támogatást „teljesen elvitte”, ezáltal a Szentkirályi utcára a pályázati pénzből 8-9 millió forint maradt. Ezt ugyan kiegészül 56 millió forintos önkormányzati önrésszel, de – tudhattuk meg Rádai Dánieltől – „ezzel a pénzzel a Szentkirályi utca léptékében nem sok mindent lehet tenni”.