Olvasónk kérdése több alapvető felvetést érint. Egyrészt a közös tulajdon felújításában és a kárelhárításban való közreműködést. A tulajdonostárs köteles a társasházi törvény alapján lehetővé tenni, hogy a külön tulajdonú lakásába a közösség megbízottja a közös tulajdonban álló épületrészekkel, berendezésekkel összefüggésben a szükséges ellenőrzés (vagy rendkívüli káresemény, veszélyhelyzet fennállása) miatt a lakáson belül szükséges hibaelhárítás, valamint a fenntartási munkák elvégzése céljából arra alkalmas időben bejuthasson.

Az egyeztetett időponttól egy esetben lehet eltérni, amennyiben veszélyelhárítás miatt azonnali beavatkozás szükséges, ilyenkor sajnos a lakás felnyitását kell kezdeményezni.

A másik kérdés, ami annyira már nem egyértelmű, az az említett fürdőszobai helyreállítások kérdése. A közös cső felújításakor a tulajdonos jogosult kérni az eredeti állapot helyreállítását a Társasháztól. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy az esetlegesen lelakott, amortizált állapot helyett egy új fürdőszobát kell kapnia valakinek, de mindenképpen a helyiséget tudnia kell funkciója szerint használni.

Gyakorlatban általában egy köztes megoldást alkalmaznak. A ház kifizet egy átlagos árú csempével való helyreállítást, és ha a tulajdonos mást akar, akkor annak a különbözetét neki kell állnia.