Valóban fontos a tüzelőberendezések felülvizsgálata, hiszen egy rosszul működő gázüzemű bojler vagy kazán több veszélyt rejthet magában. Egyrészt egy meghibásodás esetén akár felrobbanhat, másrészt, amennyiben a szénmonoxid visszaszivárog a lakótérbe, akár halálos is lehet. A Társasházakat érintheti az egyes lakók tüzelőberendezéseinek felülvizsgálata, hiszen anyagi következményei lehetnek. A Társasházban két fajta kémény található. Egyrészt, az úgy nevezett egyedi kémény, a másik a gyűjtőkémény.

Amit az egyedi kéményekről tudni érdemes

A kémények tekintetében három jellemző típusproblémát nevezhetünk meg. A kémény külső állapota nem megfelelő (omladozó, állagromlott), a kémények felső megközelítése nem megoldott (tetőkibúvók, kéményjárdák, kilépők hiánya, vagy nem megfelelő minősége), valamint a kémények belső állapota.

  • A kémények külső állapotának állagromlását minden esetben (mind egyedi, mind gyűjtő kémény esetén) a Társasháznak kell megoldania. Ilyen lehet a romos kéményfej cseréje, a kémény megfelelő vakolással ellátása, vagy akár a kémény tetősíkig való visszabontása és újjáépítése.
  • A kémények felső megközelítésének kialakítása szintén minden esetben a társasház felelőssége.
  • A kények belső állapotának állagát orvosló bélelés esetében viszont nem minden esetben a Társasház végzi a megoldást nyújtó, úgynevezett bélelést.

Eltérések a gyűjtő-, és az egyedi kémények esetében

Gyűjtőkémény esetén, a kémény az egymás feletti lakások égéstermékének elvezetésére szolgál, tehát nincs egyedileg meghatározott járata egy – egy lakásnak. Ebben az esetben ennek a költségviselése mindene esetben Társasházat terheli. De tekintettel kell lenni arra is, hogy ebben az esetben minden a kényre csatlakozó berendezésnek azonos technológiával kell működnie.

Egyedi kémény esetén, amennyiben a kémény maga nincs beszakadva, de az adott lakás tüzelőbe rendezése bélelést kíván meg, az minden esetben az egyedi lakás tulajdonosénak a költsége. Egyedi kémény esetén mindenkinek elkülönített kéményjárata van, amire csak az ő lakása csatlakozik.