A jelenlegi képviselő-testület legtapasztaltabb tagja, 1989 óta dolgozik a politikában, 1990-től volt fővárosi és kerületi önkormányzati, valamint egy időben országgyűlési képviselő is. Hogyan látja az elmúlt három évtizedet?

A Józsefvárosi Fidesz elnökeként, mint a kerület volt országgyűlési, és jelenleg is önkormányzati képviselője a rendszerváltás óta rálátok a kerület közügyeire. Bizton állíthatom, hogy Józsefváros akkor volt fejlődő pályán, amikor egyaránt a Fidesz adta a parlamenti képviseletet, és vezette a kerületet: 2010 és 2019 között.

Mit emelne ki a 30 éves politikai tevékenységéből? Mire a legbüszkébb?

Már az első Orbán-kormány idején elkezdtünk rendet tenni a közterületeken. A rendőri felügyelettel működő térfigyelő rendszer kiépítésével komoly lépéseket tettünk a közterületeink biztonságáért. Ennek és a törvényjavaslataimnak is köszönhető, hogy felszámoltuk az utcai prostitúciót és a ráépülő szervezett bűnözést, és az ún. „kocsisort”. A kerület fejlesztési terveinek felvázolásával pedig – hogy a nyóckerből polgári Józsefváros váljon – világos jövőképet adtunk az itt lakóknak és a befektetőknek: rend, biztonság, fejlesztések, kiszámítható ingatlanfelértékelődés.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A legsikeresebb időszak Kocsis Máté polgármesterségének idejére tehető. Ekkor indultak a nagyívű fejlesztések: teljes városrészeket rehabilitáltunk, megújult a köztereink és intézményeink jelentős része, illetve oktatási-nevelési intézmények lettek korszerűbbek. Sára Botond pedig nagy felelősséggel és lelkiismeretesen folytatta ezt a munkát 2018 után.

Milyen most ellenzéki szerepben lenni?

A kerület fejlődése a helyi baloldal hatalomba kerülésével nemcsak megtorpant, hanem erőteljes hanyatlásnak is indult. A jelenlegi vezetés nem érti a feladatát, az önkormányzatot a fejetlenség és a csapkodó, kapkodó döntéselőkészítés, a döntésképtelenség és a következménynélküliség jellemzi. Lehetetlen tárgyszerű építő vitát folytatni velük, mert egész másról beszélnek a közösségi oldalakon és a médiában, mint amit tesznek – pontosabban, amit elmulasztanak tenni. A legaggasztóbb, hogy nincs jövőképük, nem értik sem a feladatukat, sem az önkormányzás lényegét. Országos politizálást, meg kommentháborúkat folytatnak a testületi munka helyett. Azt mondják óvatos költségvetési politikát csinálnak, ami valójában azt jelenti, hogy nem költenek a kerületre. Nem dolgoznak, áll minden.

Országgyűlési választáshoz közeledünk. Ön volt már parlamenti képviselő. Milyennek találja a jelenlegi jelölteket?

Sajnos az anarchia, a rend tagadása, a koszba való visszasüppedés, a hajléktalanbiznisz és kilátástalanság a jelenlegi baloldal kínálata. Ez nekünk hatalmas lelki teher, ugyanakkor elrettentésnek jó példa. Ha Jámbor Andrásék jönnek Gyurcsánnyal, akkor senkinek ne legyen kétsége: ez vár ránk az országban is.

Fotó: Gettónapló

A tapasztalatok alapján teljesen világosan látszik, hogy ha jobboldali vezetés van, akkor a csökkenő adókulcsok mellett van fejlődés és jut pénz minden területre. Ha a baloldal van hatalmon, akkor nőnek az adók, és a pénz valahogy mindig eltűnik, ráadásul fejlesztések sincsenek. Eladnak és eladósítanak mindent. Józsefvárosban is a baloldali rombolást látjuk nap mint nap. Én Sára Botondot tartom alkalmasnak a kerület parlamenti képviseletére. Hiszem, hogy Botond értékelvű keresztény, családbarát politikát, rendet és biztonságot hoz Józsefvárosba.

Mi a választás tétje Ön szerint?

A választás jelenlegi tétje a rendszerváltás óta talán most a legnagyobb. Harminc év alatt letisztult a kép, és leegyszerűsödött a választás. Ha megengedi pontokba szedném:

  • Szocialista múlt vagy a polgári jövő;
  • a családok jogai, a gyermekeink védelme vagy az erőszakos LMBTQ propaganda az óvodákban;
  • erős családpolitika, ez által több magyar gyerek vagy erőszakos migráció;
  • külföldi, gyarmatosító érdekek vagy magyar szuverenitás;
  • rezsicsökkentés, vagy megfeleléskényszer a globális világpiaci érdekeknek;
  • csökkenő adók, növekvő befektetések, gyorsuló gazdaság, több munkahely vagy emelkedő adók, ingatlan- és örökösödési adó, magasabb társasági és személyi jövedelemadó;
  • van pénz fejlesztésre, béremelésre, gyarapodó ország, növekvő közösségi vagyon vagy nincs pénz, eladósodás, a nemzeti vagyon eltékozlása;
  • Sára Botond, Fidesz kormány vagy Jámborbőrbe bújt Gyurcsány.

Én azt mondom: Előre menjünk, ne hátra, hajrá Józsefváros, hajrá Sára Botond!