Egy társasházban sok esetben vált ki vitákat a közös területek használata. Ezek osztatlan területek, azaz senki nem tud rámutatni, hogy melyik rész tartozik hozzá, külön szabályozás nélkül. Ezen területek használatára az Alapító okiratban, Szervezeti és Működési Szabályzatban, vagy közgyűlési határozaton alapuló használati szerződésekben határozhat meg részletes szabályokat a ház. Ilyen lehet például egy tulajdonosnak biztosított kizárólagos használat.

A közgyűlés egyebekben hozhat szabályokat a közös tulajdon használatára vonatkozóan. Ilyen, amikor a közgyűlés eldönti, hogy a pincében kijelöl területet egy adott tulajdonos használhat. Ezeket a döntéseket minden tulajdonostársnak kötelező betartania.

Főleg régebben épült házak esetén jellemző, hogy kevesebb rekesz van, mint ahány lakás. Ilyenkor az általános gyakorlat az alábbiak egyike szerint szokott kialakulni:

  • 1. Közgyűlési határozattal felosztják a pincerekeszeket és/vagy várólistás rendszert alakítanak ki, illetve döntenek arról, hogy a nagyobb rekeszeket több lakás közösen használja.
  • 2. Térítés ellenében kezdik hasznosítani a területet
  • 3. Új pincerekeszeket alakítanak ki a régiek helyén megfelelő számban, de erre pénzt kell költenie a társasháznak.

Amennyiben szabályozásra kerül a pincék használata, azt mindenképpen érdemes Szervezeti és Működési Szabályzatban rögzíteni.