Hogy ki, mire használja a magántulajdonában álló helyiségeket, abba általában másnak beleszólási joga nincs. A társasházi törvény egyértelműen szabályozza azokat a tevékenységeket, amikkel kapcsolatban megelőző jelleggel tehet intézkedéseket a társasház a Szervezeti és Működési Szabályzatában.

Írjunk a jegyzőnek

Azért vannak eszközei a lakóknak, ha az adott tevékenység zavarja a nyugodt együttélés szabályait. A Polgári Törvénykönyv is rendelkezik hasonló esetekről, miszerint egy tulajdonos a használat során köteles tartózkodni minden magatartástól, ami másokat zavarna:

  • amennyiben a magántulajdonban folyatott tevékenység zavar a saját magántulajdonunk használatában (zajhatások, rezgés, stb.), a jegyzőhöz fordulhatunk, birtokvédelmi eljárás keretében. Fontos, hogy ezt 1 éven belül tehetjük meg, írásban.
  • ha a tevékenység 1 éven túli, abban az esetben a jegyzőnek már nincs hatásköre, bírságon kell birtokvédelmi pert indítani.

Rendőrség, NAV

  • főleg zaj esetén, kérhetjük a rendőrség segítségét, akik a helyszínen felszólíthtják a hangoskodót arra, hogy szüntesse meg a tevékenységet. Feljelentést csak akkor érdemes tenni, ha a zaj visszatérő és többszöri figyelmeztetés ellenére azt a zajkeltő azt nem hagyja abba.
  • amennyiben az a gyanú áll fenn, hogy olyan tevékenységet folytat az illető, ami üzleti jellegű (pl.: rendezvények helyszínéül szolgál), de valószínűsíthetően nincs rá a tulajdonosnak engedélye, vagy nem ad róla számlát, a NAV-ot is értesíthetik a tulajdonosok. A NAV eljárása és esetleges büntetése talán a tevékenység befejezésére sarkalja.

A fotó illusztráció.