Végre tehát május első napjaiban elrajtoltak a munkálatok. A munkagépek felvonultak a területen, és neki is estek annak rendje és módja szerint a régi aszfaltréteg felmarásának. Egy hét elteltével megkérdeztük az ott lakókat, vállalkozókat, mik a tapasztalataik.

Fotó: Hírnyolc

Az utcában lakó Gyuri lapunknak arról beszélt, hogy a legnagyobb probléma – ami az egész Palotanegyedre igaz –, hogy nem jellemző a parkolás ellenőrzése, emiatt pedig az egész környéken „balkáni állapotok uralkodnak”. Ráadásul – szerinte – emiatt parkolási bevételtől is elesik az önkormányzat.

Azt, hogy következmények nélkül szinte mindenki ott áll meg, ahol akar, megerősítette egy Somogyi Béla utcai bolt vezetője is. Szegedi György szerint a parkolóhiány miatt sokszor elakadásjelzővel állnak meg a járművek az utca közepén. Ezeket az autókat korábban ki lehetett kerülni, de a felújítást követően már biztosan torlódást okoznak majd, hiszen egysávos lesz az utca. A vállalkozó számol azzal, hogy a felújítás ideje alatt – ami várhatóan szeptember végén ér véget –, megcsappan az üzletének forgalma, de bízik benne, hogy a munkálatok végeztével majd visszatérnek a vevők.

Fotó: Hírnyolc

A parkolóhelyek csökkenéséről a szomszédos Stáhly utcában lakó Zoltán is mesélt nekünk. Szerinte nonszensz, hogy itt van egy olyan nagy méretű kórház, mint a Rókus, illetve két bevásárlóközpont – az Európeum és a Corvin – és nincs igazán parkolási lehetőség. Már eddig is sok kört kellett tennie egy-egy itt lakónak, mire talált parkolóhelyet, de most, hogy a Blaha Lujza téren és a Somogyi Béla utcában is csökkentik a lehetőségeket, még durvább lesz – szerinte – a helyzet. „Érthető, hogy több az autó, mint régen, de nem az itt lakók rovására kellene cselekednie a városvezetőknek, hanem az ide érkezőket kellene szankcionálni, például a dugódíjjal” – fogalmazott lapunknak a felháborodott lakos.

Fotó: Hírnyolc

Péter úgy véli, hogy már régóta „bögyében vannak” a gépjárműtulajdonosok Pikó Andrásnak és Karácsony Gergelynek. Előbbi számlájára azt rótta fel, hogy az autósok sarcolását tervezi a parkolási kedvezmények megvonásával, utóbbi pedig a koncepció nélkül festett fel bicikliutakat a belvárosban.

Minden megkérdezett egyetértett abban, hogy a Somogyi Béla utcára ráfér a felújítás, ami talán már készen is lenne, ha Karácsony Gergelyék nem „veszik ki” a Blaha Lujza tér beruházásból. Ráadásul az eredeti elképzelések szerint az utca fővárosi büdzséből valósulhatott volna meg, de ez most a kerületi költségvetést – így a józsefvárosiak pénzét – terheli.