– Lehet úgy jellemezni ezt a küldetést, hogy „kis plébánia nagy feladattal”?

Valóban területileg ez lehet a legkisebb plébánia az országban , mert a plébániák ugye területi alapon szerveződnek.

– Viszont amilyen kicsi, olyan nagy történelme van ennek a kis kápolnának.

– Régebben ezt a részt a Palotanegyed elnevezés mellett Kis Vatikánnak is hívták, rengeteg apácával, kolostorokkal, kollégiumokkal, kórházzal. Egyenesen a Mátyás templomból küldtek egyházi méltóságot – egy arisztokrata katonaembert, aki az első világháborúban katonai lelkészként dolgozott számtalan kitüntetést kiérdemelve -, hogy beindítsa a plébániát. Mikor idehelyezték négy segédlelkésze is volt, annyi munkája akadt. Az első években 1200 keresztelőt tartottak.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

– Jól tudjuk, hogy ez a kápolna egyfajta menedék is?

– Tulajdonképpen igen. Például a Mikszáth téren volt hajdanán a Sacré Coeur nővérek gimnáziuma, és az utolsó években érettségizettek még mindig összejárnak ebbe a kápolnába, misézek is nekik az osztálytalálkozókon. Ez volt a fészkük, az otthonuk. De nem csak nekik, hanem sok szétzavart apácának, vagy meghurcolt vallásos embernek

– Mennyire viselte meg az Önök híveit a koronavírus?

– Alkalmazkodva a körülményekhez közvetíteni kezdtük a miséinket, beszereltünk egy költséges de professzionális rendszert három kamerával. Így szerencsére sokszorosa követhette – és követte is – a miséinket, a szertartásainkat, mint ahányan ebbe a templomba egy hétvégén beférnének. Nyáron, amikor kicsit jobb volt a vírushelyzet, akkor minden visszaállt azonnal, azóta is újra tele van a templom. Emiatt beszüntettük a közvetítést, de most sajnos újra kell indítanunk, mert ismét vannak akik jelezték, hogy örülnének neki. Pedig az átoltottság a hívők körében a 100 százalékhoz közelít, a 2000 emberből talán 10 van aki ilyen-olyan elvi okokból elutasítja. Érdekes módon a hívő emberek között nincs babonás, meg orvosok ellen lázadó, inkább bizalom van a tudományban és az orvosok felé.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

– Hogyan készülődnek az adventi időszakra?

– Rorate, avagy hajnali misék hétköznaponként reggel 6 órakor, még ugye sötétben. Ez nagyon népszerű, mert komoly kihívás ilyen korán ott lenni a templomban. Sötétben kezdünk, és az a pláne, hogy a mise végére már világos van. Utána tartottunk egy közös reggelit, egyfajta zsíroskenyeres, teázós összejövetelt, ahol 50-60 embert meg szoktunk reggeliztetni, de ez sajnos most elmarad, mert maszkban ugye nem lehet reggelizni. De remélem a szertartásainkat azért meg tudjuk tartani. Szükség van rá, mert sajnos a november egy nagyon nehéz időszak az embereknek, korán sötétedik és sokáig tart, ami nagyon nyomasztó tud lenni. Ebből jelent kiutat a december és az advent, az ünnepre készülődés, a vele járó emelkedett hangulat, amit mindenki vár. Egy szent, várakozással teli időszak a hívő ember számára. Én azt ajánlom, hogy minden családban legyen adventi koszorú, üljenek le mellé, és nézzék azt a kis gyertyácskát. Az is elég, ha csak csendben, pár perc erejéig. Vagy énekeljenek egy egyszerű karácsonyváró éneket, esetleg mondjanak el egy miatyánkot. Mert ha ez a kis rituálé a családi élet része lesz, az a család nem marad ugyanaz, hatással lesz rájuk. Ez egy imaforma, a kultúránk része, és sokan élnek vele.