Csak úgy ömlöttek a panaszok a Teleki téren megtartott fórumon az elkeseredett emberekből. A legtöbben a közbiztonságra és a hajléktalanokra panaszkodtak.

„Soha nem volt ilyen rossz a helyzet, mint most”

Egy idősebb hölgy elmondta, hogy a közelmúltban megtámadták, hasba akarták rúgni, amiért szólt, hogy ne hangoskodjanak, illetve a II. János Pál pápa téren paráználkodó fedél nélküliekre is panaszkodott. Egy másik hölgy – aki egyébként karitatív munka keretében főzni is szokott hajléktalanoknak –, arról beszélt, hogy amit nap mint nap a köztisztasággal kapcsolatban tapasztal (emberi ürülék, hányás az utcákon) már neki is sok. Mint mondta: soha nem volt ilyen rossz a helyzet, mint most.

Pikó szerint is tarthatatlan állapotok uralkodnak

Pikó András helyzetjelentésében elmondta – amit már eddig is mindenki tudott –, hogy ennyi hajléktalan nem Józsefvárosból termelődik ki, hanem az ország minden tájáról jönnek a fővárosba, illetve Józsefvárosba, ahol az egyik legtöbb ellátó működik.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Itt jegyezzük meg, hogy ezek többségét a baloldalhoz és Pikóhoz is kötődő személyek irányítják – pl. Iványi Gábor az Oltalom, Győri Péter pedig a Menhely vezetője –, amely intézményeket ilyen-olyan módon a polgármester is támogat. Mégis arról beszélt Pikó, hogy olyan állapotok uralkodnak ezekben, amiért a fedél nélküliek nem mennek be.

Pikó a megoldást nem látja, de azt már végre igen, hogy tarthatatlan állapotok uralkodnak. Már csak azt kéne észrevennie, hogy az eddigi politikája – a hajléktalanok idecsábítását eredményező döntései – rossz irányba viszik Józsefvárost.

Kevesebb parkolóhely, üres üzlethelyiségek, kutyakaki-panaszok

Szóba került még, hogy a baloldali városvezetés autósüldöző politikája eredményeként egyre kevesebb a parkolóhely, és – mint kiderült – ezek tovább fognak apadni. Nem tettek le Pikóék a parkolási díjak emeléséről sem, ezt azon nyomban bevezetik majd, amint a kormány adóemelési tilalma lejár.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Az üres boltok kiadására – így két és fél évnyi városvezetés után – még mindig csak tervek készülnek, illetve a kutyásokkal kapcsolatos panaszok is menetrendszerűen előkerültek.

Pikó szerint is jó lenne, ha lenne polgárőrség – csak akkor az nem világos, hogy miért verték szét a korábban működőt – és lépéseket is tettek ezügyben, de az valahol megrekedt.

Épp úgy, mint az egész eddigi tevékenységük.