„Rengeteg új hajléktalan van a kerületben. Jönnek más kerületekből és vidékről is” – mesélte a Hírnyolcnak egy józsefvárosi, a neve elhallgatását kérő közterület-felügyelő. Mint mondta: a fedél nélküliek között gyorsan elterjedt, hogy itt nem esik bántódásuk, sőt, még lakást is kaphatnak. „Régen folyamatosan ellenőriztük őket, illetve, ha kellett, bekísértük őket a hajléktalanellátókba. Most nem zavarhatjuk meg a fedél nélkülieket” – fejtette ki lapunknak a közteres, aki szerint a hajlék nélküliek számának növekedése is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a közbiztonság–köztisztaság eléggé lejtmenetben van az utóbbi időben Józsefvárosban. De nemcsak ez a gond.

Kevesebb közteres, zéró perspektíva

„Több közteres kollégára lenne szükség és megfelelő eszközökre” – fogalmazott, de mint mondta: hiú ábránd mindkettő. A közterület-felügyelők csaknem fele hagyta el az állományt, mióta Pikó András lett Józsefváros polgármestere, mert a fizetés nem veszi fel a versenyt a többi kerületével, az eszközállomány pedig elavult.

Fotó: Hírnyolc

„Rengetegen távoztak az elmúlt másfél évben közülünk, és képtelenség pótolni őket, mert amit a Pikó-féle városvezetés kínál, az egyáltalán nem vonzó” – fogalmazott. Az egyenruhájuk kihordási ideje rég lejárt, a munkacipőt is saját pénzből kénytelenek megvenni – tudtuk meg. „A polgármester pedig kinyilatkoztatta: amíg ő itt van, addig béremelés nem lesz” – mondta forrásunk.

Hozzák a bevételt, de fejlesztés náluk sincs

„Pénzhiányra hivatkozik, de tudjuk, hogy ez nem igaz” – hangsúlyozta a közterület-felügyelő. Ez utóbbit a kerület költségvetése is alátámasztja, hiszen idén 4 milliárd forinttal több pénzből gazdálkodhat a baloldali kerületvezetés. A közterület-felügyelet ráadásul jelentős bevételt termel a kerékbilincselésből. Erre megvannak a városvezetői előirányzatok is, és az állomány hozza is az elvárt számokat. A bevételből viszont szinte semmi fejlesztést nem valósítanak meg a közterület-felügyeletnél, ahol lassan mindenki elhagyja a süllyedő hajót. Már a normális szolgálat teljesítése is problémát okoz.

A korábbi városvezetés számos eszközzel csábította ide, és tartotta itt a közterület-felügyelőket: lakhatási támogatás, korrekt túlórapénz – mondta lapunknak a közterület-felügyelő hozzátéve: „Most ebből szinte semmi nincs. Ami itt megy, az katasztrófa”.

Az ügyben kerestük az önkormányzatot is.

FRISSÍTÉS:

A Józsefvárosi Önkormányzat kérdésünkre közölte, hogy egyel több személy csatlakozott a közterület-felügyelet állományához, mint amennyien elmentek az elmúlt másfél évben. A részletes adatokból azonban kiderül, hogy az érkezők több mint kétharmadát Pikó András Hivatalának őrzésére vették fel, nem az utcai szolgálatra. Tehát az utcákon valóban kevesebb a szolgálatot teljesítő közterület-felügyelő, mint korábban. Érdeklődtünk a közterület-felügyelet fejlesztéséről is, amire a polgármester sajtófőnöke, Békési Zsuzsanna válasza alapján megtudtuk, két használt gépjárművet adományoztak a közterületfelügyeletnek, emellett külső partnerek bevonásával 16 darabbal bővítették az előző ciklusban mintegy 200 kamerásra felbővített térfigyelő rendszert. Az idei évben továbbá elkülönítettek 6 millió forintot gépjármű beszerzésre, illetve 1,6 milliót PDA készülék cserére. Az állomány ruházatára és komfortjának biztosítására úgy tűnik továbbra sincs forrás.

FRISSÍTÉS2:

Az Önkormányzat szeptember 7-én délután eljuttatott hozzánk egy közleményt, amelyben ismét leírták azt, amit már korábban is mondtak. Ettől függetlenül a közleményt változtatás nélkül közöljük:

Egyetlen adat sem támasztja alá, hogy egyre több a hajléktalan és rengeteg új hajléktalan van a kerület utcáin. Nincs megtiltva a fedél nélküli emberekkel kapcsolatos intézkedés és jelenleg is bekísérheti a közterület-felügyelő a rászoruló személyt az ellátó intézménybe. A polgármester nem tiltotta meg a hajléktalanokkal szembeni intézkedést, épp ellenkezőleg: elvárásként fogalmazta meg a jogsértésekben való fellépést- függetlenül az elkövető társadalmi helyzetétől.

A közterület-felügyelet állományát illetően: 2019 óta 6 munkatárs távozott a közterületi állományból és 3 munkatárs a hivatal védelmét ellátó őrszolgálattól.
Ugyanezen időpont alatt 3 új kolléga érkezett a közterületi állományhoz és 7 kolléga az őrszolgálathoz.
A létszámbővítésre az orvosi intézmények őrzésének átvétele miatt került sor- nem pedig a Hivatal őrzése miatt. A teljes állomány jelenleg 64 fő.

Az elmúlt másfél évben számos eszközfejlesztés történt a közterület-felügyeletnél.
2020-ban 2 db személygépjárművet biztosított a közterület-felügyeletnek az önkormányzat az előző vezetés politikusai által használt saját flottáján belüli átcsoportosítással.
2020-ban a Nemzeti Örökség Intézetével kötött együttműködés alapján 7 darab térfigyelő kamerával került bővítésre a közterület-felügyelet által üzemeltetett térfigyelő rendszer.
2021-ben az önkormányzat a költségvetésben 1,6 millió forintot biztosított PDA készülékek cseréjére melynek felhasználására a közeljövőben kerül sor, és további 6 millió forintot biztosított gépjármű beszerzésre.
2021-ben a Las Vegas Casinóval kötendő együttműködés alapján további 8 darab térfigyelő kamerával került bővítésre a közterület-felügyelet által üzemeltetett térfigyelő rendszer, illetve még ebben az évben várható 1 db további térfigyelő kamera beszerzése és felszerelése.

A közterület-felügyelet eszközállománya megfelelő és elegendő a feladat ellátására.
Az egyenruházattal kapcsolatos beszerzési eljárás lefolytatásra került, a nyertes ajánlattevővel a szerződés megkötését az illetékes bizottság 2021.09.06. napján megszavazta, a beszerzés értéke több, mint 12 millió forint.
Senkit nem kényszerítünk saját pénzből történő egyenruha, szolgálati cipő beszerzésre.
A közterület-felügyelők illetménye 2021.09.01. 6%-kal emelkedett.