„Beigazolódott, amit gondoltam: igen, a hajléktalanoknak kiosztott település szintű lakcímkártyával befolyásolható lehet egy önkormányzati választás, ha egy kerületbe 13 szálló van telepítve, benne 1250 emberrel legalább!!!” – írta a Gettónapló bloggere január 6-án a közösségi oldalán, miután kikérte a Nemzeti Választási Iroda állásfoglalását a témában.

A Választási Iroda a Gettónapló kérdésére azt írta, hogy mind a „település szintű lakcímkártyával” rendelkező, mind a hajléktalanszállókra bejelentett fedél nélküliek tudnak egyéni jelöltekre és listákra is szavazni. Emlékezetes: Pikó Andrásra mindössze 269-el több szavazat érkezett 2019-ben, mint Sára Botondra. A blogger azt írja: elképzelhető, hogy „miután beszavazták a szállólakók, bepörgött a lobbi, és ezért most tartozik nekik a polgi bizonyos garanciákkal cserében”.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Pikó a hajléktalanok igényeit a lakosoké elé helyezi

Két dolgot biztosan állíthatunk:

  1. az elmúlt időszakban több a hajléktalan a közterületeken, mint korábban – nemcsak a fórumokon rendre felszólaló lakosok panaszai nyomán írjuk, hanem a polgármester maga is elismerte
  2. a hajléktalanellátással foglalkozó szervezetek kiváló kapcsolatot ápolnak a baloldali városvetéssel

Ezekről az összefüggésekről a gettónapló szerzője így ír: Pikó a hozzánk kényszerített lágerek lakóinak igényeit előrébb helyezi, mint a helyiekét.

Fotó: Olvasói fotó

Nem maradt el a hála

Emlékezetes pillanat volt, amikor Pikó András a választás éjszakáján szinte elsőként ölelte át Iványi Gábort, a kerületben lévő egyik legnagyobb ellátó – a Dankó utcai Oltalom – vezetőjét. Iványi Gábor azóta Józsefváros díszpolgára címet kapott Pikóéktól.

Fotó: C8 Facebook-oldal

2020-ban nappali szociális munkára 3 millió forintot utaltak a hajléktalanellátással foglalkozó Menhely Alapítványnak, annak a szervezetnek, amelynek vezetője Győri Péter, aki szintén megmérette magát Józsefvárosban a 2018-as időközi polgármesterválasztáson a baloldali összefogás színeiben. Akkor Pikó András volt a kampányfőnöke. Emellett a téli időszakban üzemelő Életmentő Pontot is kiszervezték Pikóék, így további 12 milliót költöttek hajléktalanellátó szerezetekre.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Választási anomáliákat is okozhat ez a rendszer

A Gettónapló írója hangsúlyozza, hogy nem a hajléktalanok állampolgári jogaival van a probléma, hanem azzal, hogy Józsefvárosban aránytalanul nagyszámú hajléktalanellátó van, ami egyéb károk mellett választási anomáliákat is okozhat.