Annak idején nagy vihart kavart a Józsefváros újságban megjelent interjúja, amit az Ön tudtán kívül Pikó András szempontjaival kommentáltak. Hogyan fogadta az interjút?

Még soha életemben nem találkoztam ekkora etikátlansággal. Utólag átírták a kérdéseket, szöveget töröltek, válaszaimat teletűzdelték kommentárjaikkal. A legdurvább az, hogy erről nem is tájékoztattak, ezért nem kívánok ennek a propaganda lapnak nyilatkozni, még egy helyreigazítást sem hoztak le. Az újság színvonala azóta is zuhan, még az általuk felkért médiaelemző is szóvá tette, hogy elfogult és egyoldalú.

Fotó: Józsefváros.hu

Emiatt a Józsefvárosi Fidesz frakció bojkottálta a lapot, nem kívánjuk nyilatkozatainkkal legitimálni ezt a terméket.

A Tisztviselőtelep képviselőjeként sikerült elérnie, hogy a Bláthy utcában egy szép park legyen.

Sokat dolgoztunk ezen. Az átadás már átcsúszott az új önkormányzati ciklusba, ahol megköszönhettem, hogy a lakosok aktívan részt vettek a tervezésben. A jövő viszont borús. Egy évtizedes töretlen fejlődés szakadt meg, számos fejlesztés leállt a kerületben, hogy csak a legjelentősebbet említsem: a társasházfelújítási keret – amit a polgári vezetés saját forrásból biztosított – jelentősen leapadt. Mást sem hallunk, minthogy a kormány kivéreztet, a kerületbe érkező állami források viszont éppen ennek az ellenkezőjét igazolják.

Az előző önkormányzati ciklusban a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (JKEF) elnöke is volt. Milyen eredményeket értek el?

A JKEF akkoriban példaértékű mintát adott országosan az önkormányzatoknak. Tevékenységünk három pillérre épült. Azt mondtuk, hogy a kínálati oldalt vissza kell szorítani a törvény erejével. A drogbetegeket meg kell gyógyítani: ennek érdekében együttműködést kötöttünk az Emberbarát Alapítvánnyal, ahol a józsefvárosi függők ellátást kaphattak. A harmadik pedig a prevenció, azaz aki még nem találkozott a droggal, azt megóvjuk. Nagy hangsúlyt fektettünk a drogszemétmentesítésre, mert amíg a Kék-Pont tűosztogatása zajlott a kerületben, addig évente százezres nagyságrendben hevertek eldobott fecskendők a köztereinken.

Miért mondott le a JKEF elnöki tisztségéről?

A 2019-es önkormányzati választások után egy másik politikai felfogás került hatalomra Józsefvárosban. A költségvetésből látszott, hogy ez a terület nem fog forrásokat kapni, velem nem kommunikált senki. Pikó András egyszer azt nyilatkozta: sajnálja, hogy nem lehet újra elkezdeni a tűcsere programot, de annyira átpolitizálódott a téma, hogy egyelőre nem indítják újra.

Mit lehet tudni a kerület jelenlegi drogpolitikájáról?

A korábbi programokat nem folytatják, a jelek pedig aggasztóak. Számos lakossági panasz érkezik hozzánk, hogy ismét egyre több szerhasználó bukkan fel. Ezt a tendenciát szerintünk felerősítette volna a baloldal által tervezett drogambulancia is, ami a Teleki téren kapott volna helyet.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Szerencsére a lakosok észnél voltak, és megakadályozták ezt az eszement ötletet.

Baloldali képviselők azzal támadták, hogy összeférhetetlen a miniszteri biztosi rangja az önkormányzati képviselői pozíciójával…

Sem a nagyköveti rang, ami további megbízatás hiányában egy kitüntetésként értelmezhető, sem a miniszteri biztosi kinevezés nem okoz összeférhetetlenséget. Végül ezt belátták az engem támadó képviselők is, hiszen a közelmúltban döntött a képviselő-testület, hogy nincs összeférhetetlenség.