Ez a portfólió a legnagyobb a külügyminisztériumban, mert a Naprendszer határáig tart – mondta viccesen Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos az űrkutatási munkáját firtató kérdésre. A miniszteri biztos kitért arra, hogy a bolygó, ahol élünk, nagyon sérülékeny, és abban, hogy ne történjen katasztrófa, az űrtevékenységnek is fontos feladata van. Ezen felül azt is leszögezte, hogy az űrtevékenység hatalmas üzlet, és már egyáltalán nem csak a nagy országok terepe a világűr. 90 ország rendelkezik űreszközökkel (köztük kevésbé tehetős afrikai, dél-amerikai és ázsiai országok is), és Magyarországnak sem szabad lemaradnia és elpazarolni azt a kivételes tudást, amelyet az űrkutatás területén felhalmozott. Ferencz Orsolya beszélt arról is, hogy 2024 végén újabb magyar űrhajós juthat el a világűrbe, jelenleg zajlik a legalkalmasabb személy kiválasztása.

A közéletünk olyan, amilyenné formáljuk

Hogy miképpen tudja a felelős munkát és a magánéletét összehangolni, arra azt mondta: akkor vállal el az ember feladatot, ha úgy érzi, meg tudja csinálni. Ferencz Orsolya háromszor nyerte meg a körzetét, amelynek részei a Tisztviselőtelep a Kolónia, az Orczy út és a környező utcák. A támogatásért nagyon hálás a lakosoknak. Emellett tanít az ELTE-n, miniszteri biztos, s mindeközben négygyermekes családanya. „Felelős vagyok az országért, ahova születtem” – hangsúlyozta. A közéletünk saját egyéni döntéseinkből áll össze, így minden percben felelősséggel tartozunk azért a közösségért, amelyben élünk.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Ferencz Orsolya amellett, hogy igyekszik minél több időt tölteni családja körében, szerinte fontos az is, hogy gyermekeink lássák, hogy dolgozunk, céljaink vannak, amiért küzdünk is – mint mondta – ezzel is példát mutatva.

Aki nem rájuk szavaz, az Pikóéknak nem létezik

Józsefváros elmúlt 3 évét értékelve elmondta: ahhoz képest, hogy Pikóék milyen kevéssel – 235 szavazattal – nyertek, nagy mellénnyel vezetik a várost. Példaként említette, hogy a tavalyi időközi választásra (ahol kétharmadközeli győzelmet aratott Gondos Judit, a Fidesz jelöltje, ami világos jelzés a lakosok elégedetlenségéről a baloldali városvezetés irányába) fittyet hányva a népakaratra, Pikóék úgy reagáltak, hogy bizottsági helyekről igyekeznek kiszorítani a Fidesz-KDNP megválasztott képviselőit.

Tehát úgy gondolkodnak a baloldalon, hogy aki nem rájuk szavazott, az nem is létezik

– fogalmazott Ferencz Orsolya.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Ha a baloldal törekedne az itt lakók szempontjainak figyelembevételére, akkor minden józsefvárosi egyformán számítana. Akik itt élnek, el tudják dönteni, mit szeretnének, és mit nem. Példaként említette, hogy Pikóék fizetőssé tették a helyiek parkolását, amely a rekordmagas költségvetési forrás és a közelmúltban kapott félmilliárd forintos kormányzati rezsitámogatás tükrében egyszerű sarcként értékelhető.

Aki képtelen rendet tartani, az nem szereti a települését

Ferencz Orsolya szerint az önkormányzat nem a nagypolitika színpada: arról szól, hogy tiszták-e az utcák, elvitték-e a szemetet. Aki ennek megoldására képtelen, az nem szereti azt a települést, ahol él – tette hozzá.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A képviselő úgy látja, hogy a munka, amit az elmúlt évtizedben mindannyian, mi józsefvárosiak elvégeztünk annak érdekében, hogy ne nyócker legyünk, a baloldal vezetése alatt a semmibe vész. A kukák jó részét leszerelték, a káptalanfüredi üdülőt képtelenek befejezni – sorolta. Hozzátette: az, hogy több mint 10 hajléktalanellátó van a kerületben, és a városvezetés nem ennek a problémának a kezelését, hanem éppen ellenkezőleg, annak bevonzását tartja kívánatosnak, az nem más, mint Józsefváros gettósítása. Ennek megoldása az lenne, miképpen azt még Kocsis Máté kezdeményezte, hogy minden hajléktalanná váló embert az a település lásson el, ahol az illető valójában hajléktalanná vált. Ferencz Orsolya szerint a mostani vezetés nem megoldani akarja a problémát, hanem konzerválni.

Szóba került Jámbor András országgyűlési képviselő és Szarvas Koppány Bendegúz momentumos önkormányzati képviselő is. Előbbi parlamenti tevékenysége üres politikai performanszokban merült ki, utóbbi pedig botrányos kijelentéseiről híresült el: akasztással fenyegetőzött, vérig sértette a romákat, és rendszeresen ordenáré stílusban nyilvánul meg.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Pótolhatatlan veszteség az elmúlt 3 év

Az idő pénz, minden egyes nappal rövidül az életünk – hangsúlyozta Ferencz Orsolya, aki szerint ha évekre bizalmat szavazunk valakinek, de annak tevékenysége miatt romlik az életminőségünk, tönkremegy a lakókörnyezetünk, az bizony elvesztegetett időszak mindenki számára. Ennek a vége egy igazságos mesében nem lehet más, minthogy a bizalmunkra méltatlanok elnyerik méltó jutalmukat, azaz 2024-ben megbuknak a Budapest egy részét irányító személyek.

Ahhoz viszont, hogy egy, a várost szerető vezetés el tudja kezdeni a munkát, erre lehetőséget kell kapnia a választóktól.