Az Erkel Színház korábbi varrodájában, a Kenyérmező utca 3. számú ház földszinti üzlethelyiségébe idén tavasszal költözött a WOLT Market, amely a lakók szerint azóta megkeseríti az életüket. Elmondásuk szerint a probléma reggel 6 és éjfél között szinte állandósult. A reggeli időszakban kisteherautók jelennek meg, amelyek árut szállítanak a cégnek, ám rakodási hely hiányában ott állnak meg, ahol tudnak. Sokszor szabálytalanul a házak kapualjában, ami miatt ellehetetlenül az udvaron parkolók közlekedése.

Fotó: Olvasói fotó

Az egyik lakos lapunknak elmondta, hogy az autósok fizetnek azért, hogy a ház udvarán parkolhassanak, ám így minden erre befizetett összeg kidobott pénz, hiszen nem tudnak ki-be állni az ott rakodó kisteherautóktól, amik rengeteg bosszúságot okoznak nekik. Szinte mindennapos a konfliktus emiatt a sofőrök és a lakosok között – tette hozzá.

Éjjel a futárok zajonganak

A másik kardinális probléma – ami a kora délutáni óráktól a késő éjszakába nyúlik – az árut terítő futárokhoz kapcsolódik. A lakók szerint a KRESZ szabályaira sokszor fittyet hányó motoros, biciklis, rolleres futárok amellett, hogy veszélyeztetik a saját maguk és az arra közlekedők testi épségét, az ott lakókra tekintet nélkül zajonganak, szemetelnek és zavarják a környéken élők éjszakai pihenését.

Fotó: Olvasói fotó

A futárok szervezetlensége kritikán aluli. Sokan a II. János Pál pápa tér felől a behajtani tilos jelzés ellenére száguldanak be az utcába nagy sebességgel úttesten, járdán, ahol érik – ecseteli egy felháborodott lakos. Emellett bőgetik a motorjaikat, csapkodják az ajtót, itt étkeznek, hangoskodnak és szétdobálják a szemetüket függetlenül attól, hogy nappal van vagy éjszaka – teszi hozzá.

Fotó: Olvasói fotó

Az önkormányzat nem segít

A lakosok a megoldás érdekében először a céghez fordultak, majd miután fél év alatt sem javult a helyzet, szeptemberben az önkormányzatot és a környék képviselőjét, Stettner Istvánt (DK) keresték meg. A jegyzői hivataltól egyáltalán nem kaptak választ, a DK-s képviselő pedig azt írta vissza, hogy nem tapasztaltak semmilyen problémát, amikor kint jártak ellenőrzésen. A lakók megdöbbenve vették tudomásul, hogy a városvezetéstől sem számíthatnak segítségre, holott annak elvileg a lakosokat kellene képviselnie. Az egyik ott élőben az is felmerült, hogy esetleg azért ilyen lekezelő az önkormányzat, mert a vállalattól több bevételre számítanak, és mint mondta „mégiscsak a pénz az úr.”

2
Fotó: Olvasói fotó

A Wolt fogadkozik

Megkerestük a Wolt Marketet, akik – mint az Törös Gábor, a cég ügyvezető igazgatója írta – mindent megtesznek, hogy üzleteik a hatályos szabályoknak megfelelően üzemeljenek és a működésünkkel kapcsolatban esetlegesen felmerülő problémákra mielőbb megoldást találjanak. Mint kifejtette: a rakodótér kialakítására több mint két hónappal a tavaszi nyitás előtt jóváhagyást kaptak, ám mindezidáig nem történt meg az illetékes forgalomtechnikai osztály részéről. A közelmúltban a lakosok panaszait továbbítva megsürgették a dolgot. A beszállítóknak és a futároknak folyamatosan jelzik, az üzlet előtti tartózkodás, parkolás, rakodás és közlekedési szabályok betartásával kapcsolatos kérését. Úgy tűnik ez eddig kevésnek bizonyult. Éppen ezért további lépéseket tesznek: kamerát szerelnek az üzlet bejárata fölé, és zajterhelést fognak mérni. Továbbá a bolt átalakításával kiépítenek egy várakozó helyiséget a futároknak üzleten belül, amitől szintén azt várják, hogy megoldást jelent a panaszok nagy részére.

Törös Gábor azt is hozzátette: minden üzletükben –­ így a Kenyérmező utcaiban is – törekednek arra, hogy a környék lakóival jó kapcsolatot alakítsanak ki, és a Wolt Market működése ne okozzon kellemetlenséget.