Aki már járt náluk, az rendszerint vissza is tér. Sőt, a rokonsága is előbb-utóbb a Teleki téri műhelyben köt ki. Az elégedett ügyfélkörre építi üzletét Domnics Zoltán és Vince Viktor, ez volt elődjük Ugrai Sándor filozófiája is. A Józsefvárosi Aranykoszorú-díjas Sándor 35 évig vitte a boltot, a Covid idején határozott úgy, hogy leteszi a szerszámokat és nyugdíjba vonul. A műhelyt azonban jó kezekben akarta tudni, ezért is döntött úgy, hogy két kollégájára bízza a jó hírű vállalkozást.
A Covid volt a vízválasztó nála – meséli Zoltán, hozzátéve: tudta, hogy mi nem fogjuk lerombolni az általa felépített műhely hírnevét, így ránk bízta és 2021 óta mi visszük a boltot. A kétállásos műhely 2008 óta – amióta az épület is áll – jelenlegi formájában fogadja a megfáradt autókat. Korábban egy egyszintes ház volt a helyén, mellette az autószerelő üzem.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Hajmeresztő esetek a műhelyben

A műhely adottságai miatt inkább a gyorsszervízzel foglalkozunk, meg ami a vizsgára való felkészítéshez tartozik – mondja Zoltán. Mivel nincs sok helyük, nagy munkákat ritkán tudnak bevállalni. Így is akadnak hajmeresztő esetek. Volt olyan, hogy a féktárcsa le volt szakadva, nem volt fékbetét és olyan autóval is találkoztak, hogy a lengéscsillapítón a szár össze volt hegesztve így gyakorlatilag használhatatlan volt – mi szerelők is csak pislogtunk – ecseteli.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Pikóék alatt lepukkant a környék

Zoltán szerint a környék sokat változott. Amióta ő idekerült 2017-ben sokkal nagyobb volt a rend. –Én nem politizálok, de mióta ez a kerületvezetés átvette a munkát, azóta teljesen lepukkant a kerület. Csak az elmúlt két évben megháromszorozódott az itt fetrengő hajléktalanok, alkoholisták száma. Közterületest sem nagyon lehet látni – teszi hozzá. Úgy tudja a vécét is, amit oda tettek az örömlányok használják leginkább. –Ott bonyolítják az üzletüket – fogalmaz.
A helyzet nem túl rózsás. Sokan mondják, hogy elköltöznek, mert tűrhetetlen, amit városvezetés címen művelnek a környékkel – teszi hozzá Zoltán – de ők nem akarják feladni. Hosszútávra terveztek, reméli még 10-15 évig itt lesznek.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Hobbiból hivatás

Domnics Zoltán gyermekkora óta szerel ezt-azt. Ahogy mondja: mindig is bütykölt valamit: hol a biciklit, hol motort. Olyan 10-12 éves korában kezdett motorozni, utána jöttek az autók. A család autóival kezdte: az apja Wartburgja és a nagyapja Zaporozsece volt az első kettő, utána jöttek a Ladák, neki is az volt az első autója, amit állandóan tuningolt, szerelt.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Elvégezte az autószerelőiskolát, majd különböző cégeknél autószerelőként dolgozott. Öt év után letette a mestervizsgát és 2017-ben kerültem a Teleki téri műhelybe, amelyet ma már Vince Viktorral közösen vezetnek.