A századfordulón, a Német utca 45. (a számozások változása miatt ma már 13.) számú ház földszintjén leginkább vendéglátóhelyek üzemeltek. A kerékpárokra tett első említést 1914-ben találtuk egy apróhirdetésben, amely így szólt:

„Kerékpárok, vadonatúj eredeti Styria 75, Record 105 korona. Józsefvárosi kerékpárraktár és műhely”

Styria kerékpárokat használtak akkoriban honvéd zászóaljak és a csendőrség is. Két évvel később diósadi Deák László hirdetett ezen a címen kerékpárjavítást, méghozzá a szöveg szerint a legolcsóbbat. Deák kerékpárvállalkozása közvetlen szomszédságában a saroküzletben Schwartz Géza is nyitott egy biciklis boltot 1925-ben.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A Nemzeti Sportban megjelent beszámoló így szólt:

Új kerékpárszaküzlet létesült a Német utca 45. alatt. A cég tulajdonosa Schwarcz Géza, ki már 25 év óta működik e szakmában s kinek közismert neve és eddigi kereskedői múltja garancia arra, hogy ezután is úgy áruinak minőségében, mint szakszerű munkában csak a legelsőrangút fogja nyújtani a t. vevőközönségnek a legjutányosabb árak mellett.”

A két cég között folyamatos rivalizálás volt, ami később pereskedésbe is fulladt. A koncentrációs tábort is megjárt Schwartz Géza 1947-ben motorkerékpárokra helyezte a hangsúlyt. Még Harley Davidsont is lehetett ekkor vásárolni a Német utcában. A boltot – amelynek egy részét elvették – az ötvenes években Schwartz Géza fia, Árpád vette át, aki családnevét Szigetire változtatta.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Szigeti Árpád oldalkocsis motorkerékpárversenyeken indult és filmezett is – tudtuk meg Németi Nándortól, aki a 2000-es évek elején vette át az üzletet az akkor már nyugdíjas korú Szigetitől. Mint mondta: Árpi bácsinak az volt a mondása, hogy nála az ügyfélnek is dolgoznia kell, ugyanis az alsó fiókokhoz már nehezen hajolt le, így, ha onnan kellett valamit kivenni, azt a feladatot idősebb korában rendszerint a vevőkre bízta.

Fotó: Hírnyolc

A néhány éve elhunyt Szigeti több alkatrészt, szerszámot is utódjára hagyományozott, aki megőrizte ezeket az ereklyéket. Németi Nándor azt tervezi, hogy egy „múzeumi sarkot” rendez be a lassan évszázados üzletben a régmúlt kincseiből. Itt helyet kaphatnának plakátok, iratok, korabeli alkatrészek és szerszámok.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A nagymúltú Szigeti kerékpárbolt persze ha a nevében nem is, de berendezésében sokat változott. Mióta Nándor átvette az üzletet: kibővült a galéria, átalakult a portál, a belső terek. „Ahogy változik a kereskedelem, úgy próbálunk változni mi is” – mondja.

Fotó: Hírnyolc

Az állandóságot pedig a kerékpárok jelentik, amelyek mintegy 100 éve szolgálják a vevőket itt, a Német utcában.