A közös képviselői feladok több formában is elláthatóak, de minden formát a közgyűlésnek kell megválasztania, jóváhagynia.

Intéző bizottság

A közgyűlés választhat Intéző bizottságot. Az intéző bizottság egy páratlan tagú, tulajdonokból álló szerv. Döntéseiket határozattal hozzák, és az elnök képviseli.

Közös képviselő

A közgyűlés megválaszthat közös képviselőt, aminek két formája lehetséges.

Egyrészt választhat társasházkezelőt, aki üzletszerűen végzi a tevékenységét. Az ilyen közös képviselőnek teljesítenie kell a jogszabály által meghatározott regisztrációs/nyilvántartási kötelezettséget, valamint rendelkeznie kell képesítéssel.

Másrészt kiválaszthat egy közös képviselőt a tulajdonosai köréből, azonos jogokkal, de ehhez az kell, hogy ingyenesen lássa el tevékenységét abban a házban, ahol tulajdona van. Ebben az esetben nem szükséges a regisztrációs kötelezettség és képzettséggel sem kell rendelkeznie.

A felsorolt formák mind azonos jogokkal látják el egy ház kezelését. Tehát a kérdésére válaszolva: egy lakótárs is elláthatja a képviselői feladatokat. Ugyanakkor arra figyelni kell, hogy minden olyan feladat ellátását is magára vállalja, amit a társasházkezelőnek el kell végeznie (könyvelés, beszámolási kötelezettség, számlafizetés, hibaelhárítás, stb.), ami nagy felelősség.