Sipka László életét, az értékekhez és magához az élethez való hozzáállását Reményik Sándor Csendes csodák című költeményének utolsó versszaka foglalja össze:

Ne várj nagy dolgot életedbe,

Kis hópelyhek az örömök,

Szitáló, halk szirom-csodák.

Rajtuk át Isten szól: jövök.

Laci bácsi, aki gyermekkora óta lelkesen fotózott, 80 esztendős korában Az élet öröme címmel tartott kiállítást a képeiből, és a megnyitón a reményiki sorokat így fogalmazta meg:

Azt próbáltam ezekkel a fotókkal demonstrálni, hogy az életben a legapróbb eseményeknél is észre tudunk venni szépségeket, érdekességeket. Életünk pillanatai felfűzhetők örömök láncolatára, ha arra vagyunk fogékonyak. Arra biztatok mindenkit, hogy próbáljanak a saját életükben is megörökítésre alkalmas pillanatot találni.

Fotói mellett szakmai munkásságával is hatalmas örökséget hagyott maga után: 25 könyvét, szerkesztői és lektori közreműködéseit is megőrzi az utókor.

Sipka László (Budapest, 1937. 07. 29 – Budapest, 2022. 04. 13.)
Fotó: CaPE Facebook-oldala

A Civilek a Palotanegyedért Egyesület közösségi oldalán foglalta össze Sipka László életútját:

Laci bácsi 1961-től a Laboratóriumi Felszerelések Gyárában műszer tervezéssel, majd a Nehézvegyipari Kutató Intézet automatizálási osztályán a hazai vegyipari üzemek folyamatirányítási feladataival foglalkozott. Ezen tapasztalatok birtokában, 1965-től az Automatizálási Kutató Intézet Gazdasági és Rendszertechnikai Kutató Csoportjának tagja lett.

1969-től 1983-ig, rövid megszakítással, a SZKI munkatársa volt, részt vett a hazai számítástechnikai ipar kezdeti kutató-fejlesztő munkáiban, az Intézetre háruló koordinációs feladatok ellátásában, az ehhez szükséges dokumentumok elkészítésében.

1983-tól a TECHNOVA Ipari Innovációs Alap egyik alapító tagjaként, a műszaki fejlesztések gyorsabb finanszírozását próbálta előmozdítani. 1987-től a Számítástechnika-Alkalmazási Vállalat Oktatási Irodáján dolgozott. Feladata volt az egyetemi felvételt nem nyert, de tovább tanulni akarók foglalkoztatása, új oktatási, menedzser-képzési témák kezdeményezése – a minőség kérdése, gazdaságfejlődésünk hasznosítható tapasztalatai.

1989-től a METALIMPEX közgazdásza, 1991-től a COOPERS & LYBRAND műszaki-gazdasági szakértője volt.

Ipar- és gazdaságfejlesztéssel, történelmünkkel, műszaki hagyományainkkal és eredményeinkkel, technikatörténettel foglalkozó cikkek, tanulmányok, könyvek szerzője, társszerzője, szerkesztője, lektora. Részt vett az „Álmok álmodói – világraszóló magyarok” (Millenáris kiállítás, 2001 – 2002) című kiállítás tervezésében és megvalósításában.

Az NJSZT életmű-díját 2007-ben kapta meg „a számítástechnika hazai elterjesztésében és az informatika társadalmi hatásainak kritikus elemzésében több évtizeden át végzett tevékenységéért, 2014-ben Józsefvárosért-díjat vehetett át.

Emléke velünk él. 🖤