Irén már 8 éve lakik a Kőbányai út 22-ben, ami egy 187 lakásos fővárosi tulajdonú bérház a Könyves Kálmán körút és Kőbányai út találkozásánál. Az épület csaknem felébe – mintegy 71 lakásba – hajléktalanokat költöztetett Karácsony Gergely főpolgármester, ami ellen Pikó András polgármester egyetlen szóval sem tiltakozott.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A folyosón ürülék, az ablakból repül a pelenka

A lakosok korábban sok segítséget kaptak az előző, polgári városvezetéstől, amióta viszont a baloldali vezetés beköltöztette a hajléktalanokat a házba, áldatlan állapotok uralkodnak az ott lakók elmondása alapján. A folyosókon ürülék között kell lépkedniük, és az sem ritka, hogy az ablakon keresztül repül ki a használt pelenka – mondta el a Hírnyolcnak Irén. Szerinte az sem normális, hogy a már bent lévők beengednek más hajléktalanokat is, és olyankor megy az ereszd el a hajam: “piálnak, drogoznak, éjszaka a folyosón randalíroznak”.

Fotó: Olvasói fotó / Hírnyolc

Az új beköltözők különböző szervezetektől ingyen kaptak bútorokat; amire nincs szükségük a lépcsőházakba tornyozzák fel, ami viszont tűzveszélyes. “Folyamatosan kerülnek ki holmik. Elég egy eldobott csikk, és leég az egész ház” – meséli elkeseredetten Irén.

Senki sem kérdezte, hogy akarnak-e ilyen szomszédságot

„Nyolc éve, amikor ideköltözünk még a lakásajtó is nyitva maradhatott, nem volt semmi probléma. Most ugyanezt nem mernénk megtenni. Mintegy két éve lettek ide betéve a hajléktalanok, azóta pokollá vált az életünk.

Fotó: Olvasói fotó / Hírnyolc

Minket senki nem kérdezett meg, hogy akarunk-e ilyen szomszédokat. Ez Karácsony Gergely és Pikó András műve” – mondja a hölgy, aki egyébként baloldali szimpatizáns.

A szociális munkások sem segítenek

Irén szerint az új beköltözők többsége arra is lusta, hogy levigye a szemetet, ha mégis, azt nem a konténerbe, hanem mellé teszik, ezzel is növelve a fertőzésveszélyt.

Fotó: Olvasói fotó / Hírnyolc

Mint mondta: számtalanszor szóltak már az oda kivezényelt szociális munkásoknak, de ők csak csitítgatják a régi lakosokat, mondván: majd kialakul az együttélés. Irén viszont úgy véli, az újak nem fognak megváltozni, mert sokan nem is akarnak beilleszkedni. „Nem tudják megbecsülni az ingyen kapott, felújított lakásokat, mert nem is tettek érte semmit. Nem úgy, mint a régiek, akik pályázat útján kerültek oda és jelentős bérleti díjat fizetnek” – fogalmazott.

Szerződésbontással félemlítik meg a panaszkodókat

“El vagyunk keseredve, mi régi lakók. Panaszkodni sem merünk a fenntartónak, mert korábban túlmért közműdíjak miatt egy szomszédunk szólni mert, és szerződést bontottak vele” – mondja Irén, majd hozzáteszi: “Meg lettünk félemlítve, hogy lám így jár, aki panaszkodik.”