Gyermekkora óta ismeri a Nagy Fuvaros utcai húsüzletet Dezső, az iskola után sokszor betértek ide édesanyjával a másnapi ebéd alapanyagaiért. Akkor még nem gondolta, hogy egyszer ő maga veszi át a vállalkozást. –A hentesbolt fogalom volt a környéken – mondja – az elmúlt években azonban egy másik üzemeltető vette át: a minőség romlott, a vevők pedig lassan elszoktak innen, végül le is húzták a rolót.
Dezső elhatározta: visszaállítja a Nagy Fuvaros utcai hentesbolt renoméját. Tavaly ősz óta két piacon is működtet hentespultot, az ott megszerzett pozitív tapasztalat csak további önbizalmat adott ahhoz, hogy belevágjon az üzletbe.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Előny, ha itt nőtt fel az ember
Nyári Dezső tősgyökeres józsefvárosi, ez sok előnnyel is jár, amikor itt vállalkozik az ember. Mint mondja: ha valaki itt nő fel, és részese a józsefvárosi közösségnek, akkor sok jó embert megismer. Hol a Teleki piacon, hol a Nagy Fuvaros utcában bukkanok fel, mindig rám köszön egy ismerős – fejti ki.
Hogy hogyan lett vállalkozó? A Jázmin utcai Wekerle Sándor Üzleti Főiskolán pallérozódott Dezsőt egy ismerős házaspár kérte fel, hogy legyen a partnerük. Ők Baján üzemeltettek húsfeldolgozót, Dezső feladata pedig a termékek pesti értékesítése.
–Amikor beszálltam a vállalkozásba, a jó minőség volt az egyik kikötésem. Ha ez kedvező árral párosul, akkor jó eséllyel siker koronázza a kezdeményezést – ecseteli Dezső.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Nem könnyű vállalkozni manapság
A minőség adott volt, hiszen a bajai feldolgozóba csak magyar állat kerül. Ráadásul, füstölt termékeik hagyományos eljárással, tartósítószer nélkül készülnek, ami ritka érték manapság. A kedvező árat pedig azzal tudják kigazdálkodni, hogy a feldolgozóból közvetítők nélkül kerül a polcaikra a húsáru. Így nyitotta meg első hentesboltjait a Teleki téri és a XV. kerületi piacokon, bár – mint Dezső mondja – nem könnyű egy vállalkozó helyzete ma a VIII. kerületben. –Nem nagyon kapunk segítséget senkitől – teszi hozzá.
A Nagy Fuvaros utcai bolt felvirágoztatása szívügye Dezsőnek. Az első számú bolttá emelné ki, hiszen itt sülteket is lehet kapni. Az ő személyes kedvencei a párizsik és a füstölt termékek. Utóbbiak közül is kiemelkedik a kolbásszal töltött füstölt szűz pecsenye, ami főzve de csak úgy magában fogyasztva is kiváló. Pont olyan finom, mint ahogy gyerekként is érezte itt egykor.