Vizes, penészes falakról, rendszeres beázásokról érkezett a legtöbb elkeseredett hangú panasz. Egy lakos arról számolt be, hogy már 3 éve küzd az önkormányzattal. Mint kifejtette: nem sokkal azután, hogy beköltöztek a bérlakásba derült ki, hogy a tető felől ázik a lakás, ám hiába rohad a födém, a vegyes tulajdonú ház önkormányzati társasházkezelő cége nem foglalkozik vele. A lakógyűlésen pedig úgy tudták leszavazni a tulajdonosok a probléma megoldását, hogy az önkormányzat részéről jelen lévő személy nem szavazott. A neve elhallgatását kérő személy hozzátette: már több milliót beleöltek a lakásba, de mintha feneketlen kútba öntenék a pénz, mert újra és újra beáznak.

Fotó: Olvasói fotó

A Diószegi 18-ban élő Zsuzsa pedig arról számolt be, hogy a rossz állapotú ház felső szintjein élőknek is sok gondot okoz a beázás. A folyosók és lakások egyaránt áznak, és hiába áll üresen a ház mintegy 100 lakásának 60 százaléka, az önkomrányzat nem engedélyezi a felső szinten lakóknak, hogy lejjebb költözzenek, ami például a mozgási nehézséggel küzdők számára nagy segítség lenne. Zsuzsa képekkel is alátámasztotta a ház romos állapotát. A szomszédos – szintén önkormányzati – házban élő másik lakos pedig azt ecsetelte, hogy a csatornát úgy tisztították ki, hogy az átszakadt és azóta – esőzések idején – ömlik a víz a folyosóra.

Cikkünk nyomán megcsináltatta az önkormányzati társasházkezelő a tetőt

Egy Sárkány utcai lakos pedig úgy tudja, a házuk, ami egyébként – a felsoroltakhoz hasonlóan – szintén nagyon romos állapotban van, süllyed, és az illetékesek nem tesznek semmit.

A Hírnyolc korábban megszólaltatta a bérlakásban élők egyik szószólóját is, Budaházy Gusztávot, aki Pikó András kampányát is segítette bízva abban az ígéretben, hogy megreformálják a kerületi bérlakásrendszert. Budaházy Gusztáv azonban mélységesen csalódott a baloldali városvezetésben, amely alatt nemhogy javult volna, de romlott is a bérlakások helyzete.

Budaházy Gusztáv: Katasztrofális a bérlakások helyzete Józsefvárosban

Mivel Budaházy Gusztáv nem rejti véka alá erről a véleményét, ezért Pikó Andrásék létrehoztak egy Józsefvárosi Bérlői Közösséget, amelynek vezetésére hű emberüket Bolba Mártát kérték fel. Erről a közösségről Budaházy Gusztáv a közelmúltban azt írta: „…nem más, mint a VIII. kerületi bérlakásállományt ma is gátlástalanul fosztogató és herdáló JGK „ötödik hadoszlopa”, amelyet azért alapított a mai kerületvezetés, hogy az továbbra is elbűvészkedhesse azt az egyébként közismert tényt, hogy a mindmáig hitelesen föl nem mért és jórészt orgazdák és lakásüzérek kezén lévő lakásállománnyal folytatott üzelmeit leplezze, és a teljesen titkosan illetve hamis adatokkal “kezelt” lakásállománnyal folytatott jogellenes manipulációit zavartalanul folytathassa.”

A nyitókép illusztráció.