Buffó Rigó Dávid maga is muzsikusként kezdte a pályafutását, édesapjával és a 100 Tagú Cigányzenekarral bejárta a világot.

Élete utolsó napjának estéjén is muzsikált Buffó Rigó Sándor, a legendás prímás

Volt alkalma számos ország gasztronómiáját tanulmányozni, azonban – szerinte – a magyar konyhát egyik sem múlja felül. Mint mondja: a hazai ízek mellett, hozzá leginkább az olasz és az ázsiai konyha áll közel. Előbbi a tartalmas ételei, utóbbi pedig a fűszerei miatt.

Zenésztársai rábízták a főzést

Az utazások során, ha volt rá lehetőség maga főzött a zenésztársainak.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

– Tudták, hogy jól bánok a fakanállal, ezért rám bízták a feladatot – meséli Dávid, aki ma már nem hivatásos muzsikus, esküvői ruhaszalont vezet a Leonardo da Vinci utcában. A Buffó Wedding Suit szalonban mesél az egyik kedvenc ételéről, a savanyúkáposztás nokedliről.

Járóka Sándor hozta be a családba a receptet

A receptet anyai nagybátyja, Járóka Sándor prímás hozta be a családba, valamely vidéki turnéját követően. Ő is legendásan jól főzött, a különleges egytálételek voltak a specialitásai, ahogyan Dávidnak, aki egészen kisgyermek volt, amikor először kóstolta a savanyúkáposztás nokedlit és egyből az egyik kedvence lett. Manapság is szívesen elkészíti a család kérésére, mert bár a hétköznapokban a felesége főz, de alkalmanként ő maga is fakanalat ragad. Az eredeti receptet tovább is fejlesztette: az ő ötlete alapján került bele a kacsamell, amely különleges harmóniát képez a káposztás nokedlivel.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A jó alapanyag elengedhetetlen feltétel

Ezek után nem is csoda, hogy Dávid a gasztronómiát a művészetek közé sorolja, ami megnyugtatja és a lelkét is ápolja a szakácsnak. Az alapanyagokat gondosan megválogatja: ha teheti a hozzávalókat a piacról szerzi be, mert az őstermelői termékek – mint mondja – sokkal ízletesebbek, mint a bolti áru. Az alkotás része érdekel a leginkább – fogalmaz Dávid, akit jó érzés tölt el, ha ételei ízlenek annak, aki megkóstolja főztjét.

Így készül a savanyúkáposztás nokedli, füstölt kacsamellel

20 dkg füstöltszalonnát és egy pár száraz kolbászt lesütünk, a zsírját leszűrjük. A füstölt kacsamellet vékony szeletekre vágjuk, majd egy serpenyőben mindkét oldalán megpirítjuk. Ezután egy fej apróra vágott hagymát kacsazsírban megdinsztelünk és megszórjuk egy pici pirospaprikával.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Erre rádobjuk a kisütött kolbászt, szalonnát és kacsamellet, majd összefőzzük. Ezután erre rákerül a dinsztelt savanyú káposzta, a babérlevél és az egészet megszórjuk feketeborssal. Hozzáadunk fél pohár vizet, puhára pároljuk, majd miután elfőtt a víz, 4-5 gerezd fokhagymával megbolondítjuk, és kacsazsírral locsolgatva enyhén lepirítjuk. Az így elkészült ragut nokedlival keverjük össze.