Milyennek látja a bérlakások helyzetét Józsefvárosban?

Katasztrofálisnak. Az ígéretek ellenére semmi nem változott, illetőleg ez nem igaz: változott, csak romlott. Kirívó anomáliák, dílerek, lakásüzérek, rablók terhelik és nyomják bélyegüket a józsefvárosi bérlakásrendszerre. A JGK (az önkormányzat ezzel a területtel foglalkozó cége) szerint itt megoldhatatlan problémák vannak. Pedig a megoldásra a Karácsony Sándor utca 22. a példa, amely korábban teljeskörűen megújult. Ezek a változások azonban mára teljesen elenyésztek a működésképtelen vagyonkezelői szervezet miatt: ezért kell a törvényes működés rendjét helyreállítani a bérházakban.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A polgármestert régóta ismeri, még a kampányát is segítette. Miben működtek együtt?

Baloldali szimpatizánsként és szociális munkásként hosszú évekkel ezelőtt ismertem meg Pikó Andrást, akit nagyon tiszteltem. 2018 őszén azzal keresett meg, hogy támogassam őt és azt a programot, amiben civilként már majd’ 20 éve dolgoztam. Mindezt azzal a feltétellel vállaltam, hogy minden olyan rendellenességet, ami bénítja a rendszer működését, felszámolunk. Pikó ekkor úgy látta, minden tekintetben irányadó, amit a témában mondok, és azt ígérte, ennek szellemében fognak tevékenykedni.

Fotó: Budaházy Gusztáv Facebook-oldala

Mi történt azt követően, hogy Pikóból polgármester lett?

Abban a pillanatban, hogy megnyerte a választást a magát baloldalinak és demokratikusnak mondó
társaság, mindennek ellenébe ment. Visszavették azokat a régi, baloldali embereket a kerület
gazdálkodási cégének élére, akiknek korábbi idején kialakult és konzerválódott a probléma.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Ezek szerint nem sikerült megvalósítani a bérlakásgazdálkodás reformját?

Nem, pedig a program ütemterve szerint 2020 szeptemberéig kellett volna megvalósulnia. Semmi érdemi lépés nem történt, sőt, tavaly nyáron, a Közösségi Részvételi Irodával kidolgozott reformjavaslatainkat is teljesen hatástalanította a bérlakásügyben mindenható főtanácsadó, Molnár György. Indoklásában csak annyi volt, hogy „önkormányzati érdekből” tette. A közbiztonság vészesen romló viszonyai közt a bérházak helyzetét mutatja, hogy aki teheti, menekül innen. A többségnek nincsenek ilyen lehetőségei, nekik maradnak a romló állapotok. A házmesterprogramot – ami egy nagyon fontos elem volt – szintén eltörölték.

A városvezetés korábban ingatlaneladási stopot is hirdetett…

Úgy tudom, már 1,3 milliárdnyi ingatlanvagyont árult ki az elmúlt időszakban a részvételiség
fontosságát hamisan zászlajára tűző önkormányzat. Ezzel szemben a tavaly meghirdetett bérlői
fórumra az önkormányzat csak az úgynevezett 100-as házak bérlőit hívta meg, a társasházi önkormányzati lakások bérlőit be sem akarta engedni a fórumra. Így épp annak a bérlői körnek a problémáit hagyta figyelmen kívül, amelynek lakásaiból a fönt említett, másfél milliárdos lakáseladást abszolválta.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Állítólag készül egy bérleményellenőrzés. Hogyan látja ezt a kérdést?

A bérleményellenőrzés júliusban el is indult, de az korántsem felelt meg rendelt funkciójának. Egy teljesen ismeretlen, külsős csapat végzi, mert még ezt sem merték a – milliárdokba kerülő és semmire nem jó – JGK-ra bízni. Mivel előre értesítik a bérlőket, a csalók, akik nem is itt laknak és csak továbbadják bérbe az ingatlant, az ellenőrzés időszakára megjelennek, mintha itt laknának.
A másik nagy probléma a hajléktalanok beköltöztetése a bérlakásokba. Én, aki hajléktalanokat
segítettem majd húsz éven keresztül, úgy vélem, hogy az azért nem megy, hogy más településről idejön valaki, bejelentkezik az egyik józsefvárosi hajléktalanellátóba, amivel itt is tud szavazni, majd utána kap itt egy lakást. A baloldal nagyon megbukna, ha ezt a réteget nem tudná maga mögött.

Hogyan értékeli a saját önkormányzati képviselőjének munkáját?

A rossz önkormányzati működésnek tetten érhető példája a Magdolna és Orczy negyed egyik szocialista önkormányzati képviselőjének visszaélési ügye. Camara-Bereczki Ferenc jelenleg már három, különféle rendeltetésű bérlakás felett rendelkezik, a munkássága pedig értékelhetetlen.