A családban fontos szerepe volt az ételnek

–A Kiss József utcában laktunk a szüleimmel, apukám és más felmenőim –mindkét ágon– vendéglátásban dolgoztak – mesélte Brigi. – Náluk a családban természetes volt, hogy a szeretetnyelve a főzés. Apukám egészen különleges ételeket is csinált, az volt a szokás, hogy a születésnapomon kiválaszthattam: milyen levest, főételt és desszertet kérek. Ő elkészítette még akkor is, ha ez nem volt éppen könnyű. Miközben életkölteményeket varázsolt, például képes volt legalább 6 órán keresztül készíteni egy valódi barnamártást, az egyszerű palacsintasütés viszont kifogott rajta. Ez volt a mumus számára, de mivel a lánya kérte, addig sütötte őket, amíg volt néhány, ami nem szakadt el, így végül kiváló Gundel palacsinta lett belőle – emlékszik vissza a ma már fiatal anya. Brigi ezt a fajta szeretetnyelvet használja az ő családjában is, arra törekszik, hogy a gyerekei mindig finom és friss ételeket egyenek. A fia kísérletező, a lassan készülő grillhúsok kötik le a figyelmét, 14 éves lánya pedig úgy tűnik, hogy nyomdokaiba lép. Gyakran főz és süt süteményt, sokat segít neki a konyhában egész kicsi kora óta.

Fotó: Hírnyolc

A főzéskurzusokra jár, „ez az énidőm!”

–A családi összejöveteleken is én készítem az ételt, olyankor általában 10 főre. Ilyenkor is jól jön, hogy sokat tanulok főzőkurzusokon, ahová rendszeresen járok. Nekem az az énidőm, nemcsak érdekes ételeket tanulok meg főzni, hanem olyan apró fortélyokat is, amit máshol nem. Ilyen például az, amikor készítek egy egyszerű krumplistésztát, teljesen lepirítom és megszórom egy kis kolbászmorzsával, amitől különlegesebb lesz az íze – meséli Brigi. Az eddigi legnagyobb kihívása az volt, amikor a barátai megkérték, hogy készítse el az esküvői tortájukat. Bár otthon szokott sütni, de ez egészen más volt. Mint mondta, nagyon izgult, mert nem csak az ízére, hanem a küllemére is figyelni kellett, hogy méltó legyen a különleges ünnepi tortához. A hétköznapokban Brigi egyébként 16 éve egy fogszabályozással foglalkozó orvosi rendelőben dolgozik, ahol a főnökével szinte baráti viszonyban vannak. Részben ezért váltott szakmát, nem lett hivatalosan is vendéglátós.

Töltött csirkecomb Brigi módra

Brigiéknél egy családi összejövetelen jártunk, ahol húslevest és töltött csirkecombot készített krumplipürével. A levesről elmondta, hogy „nagymama ízűre” főzi, bár úgy érzi, olyan soha nem lesz, mint ahogyan ő készítette. Különlegessége, hogy nagyon sok sárgarépát tesz bele, ami sokkal gazdagabb ízt ad a húslevesnek. A töltött csirkecombot Bernát József Séf ihlette, és Brigi alakította át a saját ízlésese szerint.

Fotó: Hírnyolc

A hozzávalók: 4 db csirkecomb, 2 zsemle, kb fél liter tej (zsemléket áztatjuk benne), 350 gramm csiperkegomba, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 150 gramm csirkemáj, 1 tojás, 1 csokor perzselyem, kakukkfű. A krumplipüréhez: 1 kg főzni való burgonya
2 dl tejszín, 200 gramm vaj, só.

A csirkecombokat megsózzuk, állni hagyjuk. A vöröshagymát megpucoljuk, megdinszteljük a fokhagymát mellé reszeljük, majd megpirítjuk benne a májdarabokat is, amit előtte megtisztítottunk. Mikor mepirult a máj, ( pár perc) levesszük a tűzről és megvárjuk amíg kihűl, megsózzuk, borsozzuk. Amíg hűl a máj, addig olívaolajon megpirítjuk a megtisztított, felaprított gombát. Egyszerre mindig csak kis adagot tegyünk a serpenyőbe, hogy a gomba piruljon. Sózzuk, borsozzuk és megszórjuk kakukkfűvel.
A kihűlt májat feldaraboljuk kis kockákra, hozzákeverjük a gombát és a tejben áztatott kinyomkodott zsemlét. Tojással és apróra vágott petrezselyemmel összekeverjük. Esetleg még sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd a csirkecombok bőre alá töltjük. Óvatosan vigyázva, hogy a csirke bőre ne szakadjon ki. Ezek után 180 fokos sütőben alufóliával lefedve megsütjük kb 1 óra alatt. A vége felé vegyük le a fóliát és süssük jó ropogósra.

Burgonypüré: a burgonyát megpucoljuk, kockára vágjuk és hideg nagyon sós vízben megfőzzük. A tejszínt és a vajat összemelegítjük és a megfőtt, összetört burgonyával selymesre keverjük. Barack vagy szilvabefőttel a legfinomabb, de savanyúsággal is kínálhatjuk.