Magyar pizzának is nevezik a kenyérlángost, amit rengeteg féleképpen lehet elkészíteni.

– Gyakorlatilag ahány ház, annyi kenyérlángos – mondja Anna, aki, ha kedveskedni akar a családnak, mindig ezt készíti. Zoltán és három gyermekük is odavan a finomságért, amelynek tésztája puhább a pizzánál, könnyebb az emésztése is. A Csigás család specialitása a mangalicaszalonnás, sonkás kenyérlángos.

– Lehet kolozsvári szalonnával készíteni, de gyakorlatilag mindegy, hogy milyen feltétet tesz rá az ember, mindenhogy finom. Ezerízű – vallja Anna.

A hozzávalókat a piacról, közeli boltból szerzik be

Az alapanyagokat – mivel nincs autójuk – a környékbeli üzletekből, illetve a Rákóczi téri csarnokból szerzik be. Utóbbiról szomorúan mondják, hogy egyre kevesebb benne az árus és lassan elhal az egész. – Nem is értem, hogy a budai oldalon, hogyan oldják meg azt, hogy virágzik a piac – mondja Zoltán.

Fotó: Hírnyolc

Az ételek elkészítése Annára hárul, aki régimódi háziasszonynak tartja magát, a konyhai teendőket maga tartja kézben. – Zoltánnak nem sok ideje lenne erre, hiszen az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének elnökeként számos teendő vár rá nap mint nap. Alig van itthon, ha mégis, akkor is dolgozik. De örülök neki, hogy 80 évesen is ilyen aktív. Mindig kitalál valamit. Most éppen szabadegyetemet szerveznek, de nemsokára itt az évforduló is – ecseteli Anna.

Csigás Zoltán a forradalom alatt a konyhára volt beosztva

– A Práter utcai iskola konyháján segítettem, amiben csak kellett – mondja Zoltán, aki gyermekfejjel érezte, hogy a jó ügy mellett a helye. Leginkább pakoltunk, de ha kellett a krumplipucolásba is besegítettünk. Maga Iván Kovács László, a Corvin köziek parancsnoka terelte be a gyerekeket a konyhába. Ha ő nincs, lehet, hogy kapunk egy repeszt, ugyanis védőfelszerelés, sisak nemigen volt a forradalmárokon – emlékszik vissza Zoltán, aki a szabadságharc után messze elkerülte a konyhát. –Azóta sem pucoltam krumplit. Egészen a közelmúltig, amikor vendégek érkeztek hozzánk, ezért besegítettem. Mindenki örömmel konstatálta, hogy ezt nem lehet elfelejteni – mondta nevetve.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Így készül a kenyérlángos a Csigás családnál

Az élesztőt vízben feloldjuk, hozzáadjuk a lisztet és eldolgozzuk, sima tésztává dagasztjuk. Ezt követi egy pihentetés, majd kelni hagyják. A megkelt tésztát kinyújtják, beleteszik a tepsibe, megkenik krémsajttal és mehetnek rá a felkockázott feltétek (szalonna, sonka,…) illetve a fűszerek. Előmelegített sütőben 25 percig sütik.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Hozzávalók

a tészta:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 kis doboz natur joghurt
  • 1 kávéskanál só
  • langyos víz

a feltétek:

  • 1 tömlős krémsajt
  • 1 fej lilahagyma
  • 15 dkg sajt
  • 20 dkg szívsonka szeletelve
  • 10 dkg füstölt mangalica szalonna
  • 1 teáskanál kömény
  • 1 teáskanál fűszerpaprika