– Tizennégy évvel ezelőtt költöztem Józsefvárosba, de nagyon szeretek itt élni a kerület előnyeivel és hátrányaival – mondta Margó. – Mindenesetre itt sokkal jobban odafigyelnek egymásra az emberek, mint Rákosmentén, ahonnan jöttem. Ráadásul nagyon jó, hogy minden elérhető és könnyen tudok közlekedni bárhova is megyek.
Margó ugyanis sokfele jár, vannak a környéken barátnői és persze sokat látogatja a két fiát és az unokáját Gyálon. Mint mondja, inkább ő megy, mert tudja mennyire elfoglaltak, neki meg van ideje utazgatni. Karácsonykor általában nála gyűlnek össze, ilyenkor ünnepi menü kerül az asztalra: töltött káposzta, húsleves és sok-sok sütemény. Margó azt is elárulta, nagyon jó a kapcsolata velük, pedig ő is végig dolgozta az életét, nem mindig tudott annyit lenni a gyerekeivel, amennyit szeretett volna.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

– Egy borsodi kisfaluban, Cserépváralján születtem és nőttem fel, 17 évesen kerültem Budapestre – mesélte. – Gyors és gépírást tanultam, irodában dolgoztam. Sokáig minden nap Szigetújfaluból jártam fel Pestre, de éltünk Egerben és Maglódon is, ahol a sörgyárban voltam bérelszámoló tíz évig.
– Arra vagyok a legbüszkébb, hogy a családi feladataim mellett, sokszor éjszakai műszakban dolgoztam az Uzsoki kórház rehabilitációs osztályán, ennek ellenére is kitűnő jegyekkel szereztem meg 50 évesen a szociális szakápoló képzést – mesélte Margó.

Margó erős asszony, harmóniában van önmagával, gyakran főz

A mindig vidám asszonyt nem keseríti el, hogy 32 év után elvált a férjétől, jól érzi magát a bőrében és nagyon szeret főzni saját magának is. Sokszor kinéz egy-egy receptet és elkészíti, de vannak örök kedvencei is:
– Inkább a hagyományos fűszerezésű magyaros ételeket szeretem, nem szeretem annyira azt az ízvilágot, amit már a gyerekeim – mondta.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

– Gyakran főzök krumplistésztát, paprikás krumplit, borsófőzeléket, és csak az olyan jól ismert fűszerekkel ízesítemi az ételeket, mint a bors, a majoranna vagy a kömény.

Fahéjas nudli Advent első hétvégéjén

Margó egy nagyon finom fahéjas nudli receptjét osztja meg a Hírnyolc olvasóival. – Megfőzünk egy kilogramm burgonyát és megvárjuk, amíg kihűl. Összetörjük a már hideg krumplit és összekeverjük 30 dkg liszttel, sózzuk. Alaposan összegyúrjuk a keveréket, és „hurkákat” sodrunk belőle, amelyeket aztán 2 cm-es darabokra szaggatunk, majd nudlikat formázunk belőle. Ezeket forrásban lévő sós vízbe tesszük. Én nem prézlivel készítem a nudlit, hanem grízzel – árulta el a titkot –. Ezért 5 evőkanál grízt megpirítunk 5 dkg zsíron, majd ráöntünk fél deci vizet. Éppen annyit, hogy ellepje és ha megszívta magát nedvességgel, főzzük még egy kicsit, majd beleforgatjuk a nudlikat. Úgy gondoltam, hogy varázsolok most már egy kis ünnepi hangulatot Advent első hétvégéjén, ezért fahájas porcukorral ízesítettem, próbálják ki így önök is, jó étvágyat hozzá!

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A monarchia idején ismertük meg

A bajor és sváb területeken régóta készítik a nudlit búza- és rozslisztből. A ma ismert változat az Osztrák-Magyar Monarchia idején, zsidó közvetítéssel terjedt el Magyarországon, azonban a szlovák halusky (burgonyás galuska) változatai már a 18. században megjelentek a hazai receptkönyvekben. Magyarországon Ausztria keleti tartományaihoz hasonlóan főleg édesen fogyasztjuk.