A Rákóczi úton van egy kis erkély, amelyen annyi a virág, hogy szinte nem is látszik tőle, hogy ott egy lakás is van. Egy kis zöld sziget a város közepén, amelyet Rőder Sándor és kedves felesége, Ibolya gondoz.
A több mint 50 éve itt lakó házaspár, a cukkini „szerelmese”, annyi -féle felhasználását ismerik a tökfélének, hogy meg sem tudják számolni. Ezért is gondolták úgy, hogy tovább adják tudásukat a kerületi háziasszonyoknak, a Hírnyolc segítségével. Rajongásukat az is mutatja, hogy nem egy, hanem rögtön háromféle étellel is meglepnek bennünket.
A cukkini méltán népszerű étel, legyen akár saláta vagy köret, esetleg fő étel. Mivel kifejezetten alacsony a kalóriatartalma, előszeretettel használják a spagetti tészta helyettesítésére is. A cukkini az egyik legkedveltebb zöldség, semleges zamata miatt még édes sütemények masszájába is kerülhet. Ráadásul egész évben könnyen beszerezhető. Ibolyáék ha tehetik, a piacról vásárolják, szerintük ugyanis ott mindig frissebb és jobb az áru. Ibolya kétféle töltött cukkinivel és egy cukkinis, darált húsos, tésztás változattal is készült.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc
Türelem azért kell hozzá
Mint Ibolya elmondta, már a hetvenes évektől készítenek férjével cukkinit különféle változatokban. Ez a zöldség önmagában kissé ízetlen, de némi fűszerrel – vagy akár egy kis darált hússal – finom és egészséges ételt készíthetünk belőle. Sándor hozzáteszi: ha rántott húst készítenek ebédre, szinte mindig kirántanak mellé egy-egy szelet cukkinit is.
– A zsíros kenyér elkészítése, na az nem túl időigényes, de szinte minden más igen – mondja viccesen Sándor, amikor azt kérdezzük, mennyire macerás cukkinis ételeket készíteni.
Szóval kis türelem az kell hozzá, főleg a „szobrászmunkához” (szeleteléséhez, a közepének a kivájásához), de megéri. Ezt bizonyíthatjuk mi is, mert mindhárom változat nagyon finom volt. Érdemes kipróbálni!

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc
Töltött cukkini
A megmosott 1,5-2 kg-os cukkini felső 1/3-át hosszában levágjuk, a belsejét kikaparjuk, megsózzuk. Elkészítjük a tölteléket: a 2 db zsemlét beáztatjuk, kinyomkodjuk, a 25 dkg darált húshoz (pulyka, sertés ízlés szerint) hozzáadjuk, majd beletesszük az apróra vágott (1 fej) hagymát, illetve a kikapart cukkini belsőt 2 tojással a fűszerekkel (bors, köménymag, majoránna, petrezselyem, kapor) és alaposan összekeverjük. A töltelékkel megtöltjük a cukkinit és 30-40 percig sütjük. Ez után kivesszük, a tetejére kanalazzuk a 2-3 evőkanálnyi tejfölből, 5 dkg reszelt sajtból és 1 tojásból készült mártást, majd visszatesszük a sütőbe és halványsárgára sütjük.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc
Töltött cukkini „másképp”
A megmosott (1,5-2 kg-os) cukkini egyik végét levágjuk, a belsejét kikaparjuk. A kikapart alapanyagot az előre elkészített pörkölttel (20-25 dkg, hús ízlés szerint) összekeverve ledaráljuk. Hozzátesszük a megfőzött rizst (6-8 dkg), fűszerezzük (só, bors, köménymag, petrezselyem, kapor, egy kanál ecet). Megtöltjük vele a cukkinit, a levágott végét visszaillesztjük fogpiszkálóval. Kapros, ecetes sós lében feltesszük főzni, hogy a víz lepje el a cukkinit. Csendesen forralva 30 perc alatt megfő. Ha kész, felszeleteljük, tejföllel, kaporral tálaljuk.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc
Cukkinis darált húsos tészta
Vágjuk apróra az 1 nagy fej vöröshagymát, megdinszteljük, hozzáadjuk a 25 dkg darált húst, sütjük fehéredésig. Kockázzuk fel a cukkinit, a paprikát, majd adjuk hozzá. Süssük tovább, adjuk hozzá a fűszereket bors, köménymag, majoránna, só). Közben készítsük el a tésztát, ha kész tálaljuk.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc
Híresen jól főz? Ne habozzon, ossza meg olvasóinkkal ön is kedvenc receptjét! Jelentkezzen a kapcsolat@hirnyolc.hu e-mail címen.