Nyolcvanhárom évvel ezelőtt volt legutóbb Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Budapesten. Mit jelent ez a katolikus híveknek?

Nagy ajándék. Talán nem is vagyunk teljesen tudatában, hogy minek vagyunk a birtokában. Az 1938-as kongresszus kapcsán azt mesélték az idősebbek, hogy csak később döbbentek rá, hogy mi mindenben volt részük. Azért érezzük, hogy van különbség hétköznapok és az ilyen kiemelt ünnepek között, mint amilyen az eucharisztikus kongresszus is. Hatalmas élmény volt a nyitó mise, amelyen józsefvárosi elsőáldozó is részt vett. Továbbá nagyon érdekes volt hallani a világ más tájáról érkező előadók szemléletét és a Szentatya beszédét is.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Milyen jelentőséggel bír, hogy Ferenc pápa Magyarországra látogatott?

Én nagyon örülök neki, hogy itt volt, és személyesen, úgymond „tiszta forrásból” hallhattuk a hozzánk intézett üzenetét. Én úgy hiszem II. János Pál pápa volt a jó pásztor, Benedek pápa a tanító és Ferenc pápa a próféta. Nagyon izgalmasnak tartom a tanításait, írásait.

Visszatérve a kerülethez. A Covid-járvány hogyan alakította a közösségi életet a plébánián?

Az elmúlt év során mindenki egy kicsit padlót fogott. Nehezen találnak vissza a templomba a hívek, mert az emberek még mindig kockázatosnak tartják a személyes találkozókat. A nyár viszont izgalmas volt, sok tábori-közösségi élményt gyűjtöttünk, próbáltuk utolérni magunkat ezen a téren. Most viszont, hogy a hírek szerint küszöbön a negyedik hullám, ismét bennünk van a kérdőjel.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Jelenleg is zajlik a belső felújítás, ezért adódik a kérdés, hogy látogatható-e a Szent József templom?

Természetesen a templom nyitva áll. A külső rekonstrukció tavaly fejeződött be, most a belső felújítás vette kezdetét. Ez elsősorban a szentélyt érinti: a szentély, illetve az oldalsó kiszolgáló részek, úgymint a sekrestye, a téli kápolna és a két hittan terem is teljesen megújul. A régi oltár beépítésével egy új oltárt fogunk kapni, ami már a korábbiaktól eltérően középre kerül, valamint új burkolatot és padlófűtést kap a felújítás alatt álló terület. Ezek mellett megújulnak a közművek (a víz, a villany) illetve a hangosítás, továbbá kialakítanak egy mosdót is a hívek számára.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Mondhatjuk, hogy ez a templom felújításának második üteme?

Annak idején a magyar állam 1,2 milliárd forinttal támogatta a templom felújítását, amiből 800 millióba került a homlokzat rendbetétele, és most a fennmaradó 400 millióból a belső rekonstrukció zajlik. Sajnos az építőipari áremelkedések miatt kevesebb tud megvalósulni, mint amit szerettünk volna, de most ennyit lehet megcsinálni.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Meddig tart a felújítás és mik a további tervek?

Várhatóan februárra elkészülnek a jelenlegi munkálatok, és azért bízom benne, hogy lesz még folytatás. Szeretnénk a padokat felújítani, a gyóntatószéket modernizálni, az urnatemetőt bővíteni. Szeretnénk kialakítani egy szóró parcellát is a Mária szobornál, amibe több ezer embernek tudunk végső nyughelyet biztosítani egy szent helyen.