Tisztelt Szerkesztők!

Nyugtalanító volt, amikor a pár hete megjelent Hírnyolcban olvastam Zsigmond olvasói levelét, aki mesélt a tapasztalatairól és az általa látottakról, miszerint különös elemek több mint gyanús körülmények között létesítettek lakóhelyet bontásra ítélt házakban Józsefvárosban és Ferencvárosban az április 3-i választás előtt. Nyilvánvaló, hogy arra ment ki a baloldaliak játéka, hogy így szerezzenek extra szavazatot, mert – és ezt a budapesti pürrhoszi „győzelmük”, azaz jelentős gyengülésük is alátámasztja – érezték, még a fővárosban is rezeg alattuk a léc.

Itt bele lehetne menni abba, hogy teljes joggal érzik ezt, hiszen nem áll mögöttük teljesítmény, vagy éppenséggel csúfos kudarcot vallottak vállalásaik betartása terén, netán lenne – legalább elgondolás szinten – bármilyen előremutató fejlesztés, amely megalapozná a társadalmi támogatottságukat. Budapest romokban, mióta ez a Demszkynél is pancserebb pojáca vezeti, mindent ellep a kosz és a szemét Józsefvárosban is, a régebben szépen megújult tereket lelakó hajléktalan tömegek pedig lassan elfeledtetik a nem is olyan rég még létező jobb világot.

Itt érkezünk el a kulcsszóhoz, azaz kulcstémához: a hajléktalantömegek. Tősgyökeres józsefvárosi lakos vagyok, tudom én azt jól, hogy mindig voltak fedél nélküliek a kerületben, és azt is, hogy ez a teher régóta nyomja a vállunkat. De aki azt mondja, ez a helyzet nem lett sokkal-sokkal rosszabb a Karácsony-Pikó tandem színrelépésével, annak komoly bajok lehetnek a szemével. Mert rosszabb a helyzet, mint az elmúlt 30 évben bármikor volt. A kérdés csak az, miért? Miért keserítik meg szándékosan a budapesti és józsefvárosi emberek életét, hiszen ezzel nem lehet támogatást, szavazatot nyerni?!

Most kell visszakanyarodni Zsigmond a romházakba betelepített emberekkel kapcsolatos észrevételéhez és ahhoz a tényhez, hogy a baloldal 2019 óta nem tett le semmi olyat a főváros, vagy a kerületek asztalára, ami erősítené a bennük igencsak megingott közbizalmat, és ami hozzá segíthetné őket a 2024-es újrázáshoz. Mert 2024 vészesen közeleg, és ne gondolja azt senki, hogy Karácsony és Pikó puszta szívjóságból szabadította rá a közterekre a hajléktalanok tömegeit. Ha ők lakcímet tudnak létesíteni a fővárosban, részt vehetnek a 2024-es önkormányzati választáson. És tudjuk, kikre fognak szavazni… És talán velük együtt többen lesznek a gyűlölettől elvakult baloldali szavazók, akkor pedig mi, józan gondolkodású budapestiek végleg búcsút mondhatunk a fejlődő otthonunknak.

Nem tudom, mi lehet a megoldás, de ha nyilvánosan beszélünk ezekről a korántsem szívmelengető kilátásokról, talán segíthet megtalálni azt. Ezért is kérem, jelentessék meg levelem!

Üdvözlettel: B. Sándor