Zajlik a lomtalanítás: sok helyen szemetesek maradtak az utcák

Nedbál Miklós | 2020. 08. 11. – 12:19

A koronavírus miatt először úgy volt, hogy nem lesz Józsefvárosban lomtalanítás, majd – feltehetően a lakossági felháborodást látva – mégis megtartják. Ugyanakkor a lomok elszállítása utáni takarítás korántsem zökkenőmentes.

© Fotó
hirnyolc.hu

Nyár elején azt közölte a Fővárosi Közterület Fenntartó (FKF) vállalat, hogy a járványhelyzet miatt nyolc kerület – köztük Józsefváros – kimarad az idei lomtalanításból. Az ellentmondásos sajtóhírek jelentek meg, ezért a Hírnyolc is utánajárt: most akkor lesz vagy sem lomtalanítás: az FKF tájékoztatása szerint sikerült beilleszteni Józsefvárost a szoros naptárba, így a lomtalanításra a VIII. kerületben augusztus 7-13 között kerül sor. 

A kerületet felosztva a lomtalanítás el is kezdődött, de lakossági visszajelzések alapján korántsem zökkenőmentesen. A Palotanegyedben már előző hétvégén megtörtént, de a lakosok rendre arra panaszkodnak, hogy a lomok elszállítása utáni takarítás több helyen elmaradt, illetve csak jelentős késéssel sikerült azt megoldani.

© Fotó
hirnyolc.hu

A Gutenberg téri játszótérről délelőtt összeszedtem egy jó adagot. Jobb híján mindenkit erre buzdítok. A bicikli sávon végtelen sok üveg, egyéb törmelék, életveszély.

Az egész Palotanegyedben hatalmas a kosz, mindenfelé üvegcserepek, bűz. Holnap jönne a kisunokám hozzánk – aggódom, ebben a melegben. A múlt években a lomelszállítás után pár órával kitakarították az utcákat. Egész brigádok, gyorsan. Bízom benne, hogy a mostani nehézségek csak fél napos késlekedést okoznak.

Most, hétfő délelőtt tízkor még mindig hatalmas kosz van - a hőségben.

írták többen kerületi Facebook csoportokban.

Végesek a kapacitások

Szilágyi Demeter fideszes önkormányzati képviselő vette a fáradtságot és megkérdezte a takarítás elmaradásának okát az illetékes FKF-től, azt írta: „el fogják takarítani, kis türelmet kérnek. A járványhelyzet alatti szünet miatt sokkal sűrűbb a lomtalanítási menetrend, a takarítási kapacitások pedig végesek.”  

Könczöl Dávid pedig a kerületi városüzemeltetének jelezte a problémát állítása szerint, ennek ellenére kedden reggel ugyanakkor több helyen még láthatók voltak a lomtalanítás útózöngéi a Palotanegyedben, de szerencsére már csak nyomokban.

Folytatódik a lomtalanítás

A hét hátralévő részében a kerület többi részében folytatódik a lomtalanítás. A lakóházak, illetve a közös képviselők értesítést kaptak, hogy mely kerületrészben mely napokon lesz a lomtalanítás, s az azt megelőző nap 18.00 óra után lehet kipakolni a megunt, elhasználódott lomokat.

© Fotó
hirnyolc.hu

Remélhetőleg a palotanegyedi tapasztalatok alapján a kerület többi részében gördülékenyebben megy majd a lomok, illetve az azok után marad szemét eltakarítása.

© Fotó
hirnyolc.hu