A városok rendjének őrzésére minden kornak megvolt a megfelelő szervezete. A mai magyar rendőrség alapjait 1881-ben rakták le, amely a rendőri karjelvényeken is visszaköszön. Ezt a dátumot tekintik a Budapesti Rendőr-főkapitányság alapításának is, amellyel egyidőben több kerületi kapitányság is létrejött. A VIII. és IX. kerületnek az első években közös kapitánysága volt, csak az 1885-ös év végén váltak külön.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Az önálló rendőrkapitányság a Tavaszmező utca 5. szám alatt volt, ahol rendőrlovak is helyet kaptak. Egy utcai csetepatéról a következőképpen számolt be Az újság című napilap korabeli száma:

„Amidőn a sarki rendőr a pokoli zajra odaért, már annyira püfölték egymást az ittas emberek, hogy életveszéllyel járt rendet csinálni közöttük. A rendőr látva, hogy a kedélyek egyre jobban izgulnak és tartva attól, hogy a már utcai harccá fejlődött csetepaté még véráldozatot is követel, telefonált az akkor még a Tavaszmező-utcában levő kerületi kapitányságra, ahonnan néhány perc múlva elő vágtatott egy csapat lovasrendőr és a verekedőket kardlappal széjjelkergette.”

A VIII. kerületi rendőrkapitányságnak ezt követően több ideiglenes otthona volt. Egy ideig a kerület határán, a Keleti pályaudvar melletti Bem utcában (ma Jobbágy utca, VII. kerület), majd a Conti (ma Tolnai Lajos) utcai Honvéd hadbíróság épületében helyezték el. A Víg utcába 1929 októberében költözhettek át Józsefváros rendjének őrzői. A telket – amelyen addig apróbb épületek álltak ­– a katonai kincstár engedte át számukra.

„Az építkezési terveket ifj. lovag Ybl Miklós (a nagy Ybl unokaöccse – a szerk.) műépítész készítette el, akit nemsokkal a tervek elkészítése után, mint ismeretes, halálos autószerencsétlenség ért.”

– számoltak be a korabeli lapok.

Fotó: Fortepan/Magyar Rendőr

A Víg utcai kapitányság az 1956-os forradalomban is központi szerepet játszott. A felkelők már az első napokban elfoglalták az épületet és több kerületi rendőr csatlakozott is hozzájuk a szovjetek elleni harcban. Az épület homlokzati felújítására 1997-ig kellett várni. Az ezredforduló azonban más újítást is hozott: ekkor álltak üzembe a kerület első térfigyelő kamerái, amelyek végül– Kocsis Máté akkori polgármester lobbija eredményeként – 2014-re teljesen behálózták Józsefvárost.

Fotó: Magyar Demokrata

A kerületi rendőrkapitányságot 2015-től Molnár Gábor alezredes vezeti. Az ő irányítása alatt érte el legnagyobb sikereit a józsefvárosi akciócsoport, kezdeményezésére nyíltak Körzeti Megbízotti Irodák és ebben az időszakban nagy lépést tettek előre a kerület rendjének őrei a lakossági kapcsolattartás terén is.